Hirdetés
. Hirdetés

8,6 milliót tarolt a BSA

|

Gépfoglalás, per és megegyezés két vállalattal. Az ön cége kibírná az eljárást?

Hirdetés

A BSA a napokban peren kívüli egyezséget kötött két olyan vállalattal, amelyek jelentős értékben használtak illegális szoftvereket. A büntetőjogi feljelentést követően a BSA polgári jogi igényét rendező egyezség keretében egy jelentős kelet-magyarországi iparvállalat és egy országos élelmiszer kiskereskedelmi lánc összesen 8,6 millió forint kártérítést fizetett. Emellett több millió forint értékben pótlólagosan megvásárolták a korábban nem tiszta forrásból használt szoftvereket.


A BSA bejelentéseinek eredményeként a rendőrség, illetve a vám- és pénzügyőrség razziákat tartott a vállalatok épületeiben és lefoglalta azok informatikai vagyontárgyait. A házkutatások során illegális szoftverek után kutatva átvizsgálták a vállalat összes személyi számítógépét, és az illegális szoftverhasználattal érintett számítógépeket lefoglalták. A jogi eljárások és a peren kívüli egyezségek eredményeként a kelet-magyarországi iparvállalat és az országos élelmiszer kiskereskedelmi lánc több millió forint kártérítést fizetett a BSA-nak, továbbá szoftvervásárlás útján legalizálta szoftvereit. A megállapodások részét képezi, hogy a BSA az érintett cégek nevét nem hozza nyilvánosságra.


Nemzetközi vizeken még súlyosabb anyagi vonzata van a figyelmetlen szoftver kezelésnek. Legutóbb 2007. szeptemberében jött létre egy 2,3 millió euró (mintegy 600 millió forint) értékű kártérítési megállapodás a BSA és egy jelentős nemzetközi médiacég között.


Amellett, hogy elrettentő összeg kifizetésére kényszerülhetnek a jogszerű felhasználás szabályai ellen vétő cégek, még nagyobb kockázatot jelent az informatikai eszközök (és ezzel az adatok) átmeneti elvesztése, hiszen a gépeket lefoglalják. A szoftverjog-tulajdonos cégek részéről a jogos igény mellett azt sem ártana mérlegelni, hogy a vélhetően vétkes cég megbénítása mennyiben szükséges egy vizsgálat lefolytatásához? Mennyire alkalmazható ez a gyakorlat kicsiben? Nem okozza-e gyakorlatilag egy kisvállalkozás halálát, ha elveszik (talán egyetlen), nyilvántartásait és adóügyeit is tartalmazó számítógépét?
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.