Hirdetés
. Hirdetés

87 millió dolláros büntetés a Toshibának

|

Az amerikai bíróság szerint a japán gyártó törvénytelen piaci eszközökkel befolyásolta a monitorokban felhasznált LCD-panelek árát. A cég tagad és az ítélet felülvizsgálatát kéri.

Hirdetés

A Reuters szerdai jelentése szerint a San Francisco-i szövetségi bíróság 87 millió dolláros kártérítés megfizetésére kötelezte a Toshibát. A gyártót azzal vádolják, hogy más cégekkel összefogva mesterségesen magasan tartotta a folyadékkristályos (LCD) kijelzők árát. A cég tagadja, hogy tisztességtelen piaci gyakorlatot folytatott volna.

Az ítélet szerint a Toshibának 17 millió dollárt kell fizetnie azoknak a gyártóknak, amelyek az általa eladott LCD paneleket használták fel a termékeikben; hetven millió dollárt pedig a kész termékeket megvásárló fogyasztók kárpótlására kell fordítania.

Az ügyet egy 2007-es csoportos kereset robbantotta ki, amelyet LCD-panelek és más kapcsolódó termékek vásárlói nyújtottak be az Egyesült Államokban – olvasható a hírügynökség jelentésében.

„A Toshiba folyamatosan hangsúlyozta, hogy a maga részéről nem tett törvénybe ütköző dolgokat az egyesült államokbeli LCD-forgalmazással kapcsolatban, továbbra is ez az álláspontunk” - írta az ítélet kapcsán kiadott közleményében a cég.

A vállalat „szerint a bíróság tévesen ítélte meg a Toshiba szerepét ebben az ügyben”, és „minden törvényes eszközt igénybe vesz annak érdekében, hogy elérje az ítélet felülvizsgálatát” - írták a jogászok.

A perben más gyártókat is elmarasztaltak. Köztük a tajvani AU Optronicsot, amelynek az AFP jelentése szerint szintén tetemes kártérítést kell fizetnie.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.