Hirdetés
. Hirdetés

A biztonságos netezésért

|

Új kezdeményezés indult, amelynek célja, hogy felhívják a figyelmet a gyermekekre leselkedő online veszélyforrásokra és tudatosítsák a kockázatmentes, biztonságos internetezés lehetőségeit.

Hirdetés

Több európai és haazai felmérés kimutatta, hogy a gyerekek már 4-5 éves korukban megkezdik az ismerkedést az internettel és pár évvel később már rutinszerűen, naponta használják azt. Szinte magától értetődő számukra az internetezés, ugyanakkor, ha valamilyen problémával találkoznak közben, csak a legritkábban, a legvégső esetben avatják be a szüleiket. A hazai NRC Piackutató intézet tavaly októberben végzett vizsgálata (VMRkids 2007) szerint már az óvodások is aktívan használják az internetet, és bár a legkisebbek nagy többsége szülői felügyelet mellett teszi ezt, a 6 éves és ennél fiatalabbak egyötödét a szülei nem korlátozzák a szörfölésben. A 11-14 éveseknek viszont már több mint háromnegyede leginkább egyedül ül a számítógép elé. Pedig a tíz éven felüliek 81 százaléka már ismerőskereső oldalakat látogat és kétharmaduk rendszeresen chatel.

A felmérések tanulságai alapján az Insafe, az EU internetbiztonságot propagáló szervezete, a UPC támogatásával egy átfogó, játékos családi ismeretterjesztő csomagot állított össze, melyet Európa-szerte 11 nyelvre lefordítva - magyarul is - mindenki számára hozzáférhetővé tettek. "A web megszelídítése" című e-biztonsági csomag 6 és 12 év közötti gyerekek és családjuk számára készült. A csomag több mint 50 biztonsági tippet és feladatot kínál a gyerekeknek és a szülőknek.

A több mint 15 ezer példányban elkészült magyar nyelvű családi e-biztonsági csomagot a UPC hozzáférhetővé teszi ügyfélszolgálati irodáiban, az Inforummal közösen eljuttatja iskolákba, továbbá kinyomtatható formában bárki letölthet. Ezzel párhuzamosan a Minimax televízió szakértők bevonásával tájékoztató műsorokat készít és sugároz az e-biztonsági kérdésekről. Márciustól pedig, az európai e-Befogadás éve hazai rendezvénysorozatának keretében a UPC, az Inforum és a Minimax országos vetélkedőt szervez, melyen a kisiskolások több fordulóban mérhetik össze tudásukat, a családi e-biztonsági ismeretterjesztő csomag segítségével elsajátított ismereteik alapján.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.