Hirdetés
. Hirdetés

A Bluetooth halála?

|

A Nokia egy rövid hatótávolságú, vezeték nélküli technológiát fejlesztett ki. A Wibree hatékonyabb mint a Bluetooth, kevesebb energiát fogyaszt.

Hirdetés

A most bemutatott rövid hatótávolságú, vezeték nélküli adatátviteli technológia, a Wibree a Nokia Research Center vezetője, Bob Ianucci szerint tízszer kevesebb energiát fogyaszt, mint a Bluetooth. A Nokia immár öt éve fejleszti a Wibree technológiát, mely most tisztul le, és a cég jelenleg folytatja a szabványosítási eljárást, hogy új technológiájuk mielőbb elterjedhessen és megjelenjen a többi gyártó kínálatában is.

A Wibree rádióchipek sokkal kisebbek, mint a Bluetooth lapkák, így sokkal kisebb eszközökbe is be lehet építeni őket. Az új technológia adatátviteli sebessége 1 Mbps, ami egyharmada a Bluetooth 2.0 sebességének, hatótávolsága 30 láb, vagyis 9,1 méter (a Bluetooth hatótávolsága 10 méter). A Nokia szerint a Wibree chipekkel felszerelt telefonok 2007 második negyedévében jelennek meg a piacon. Duál, Bluetooth-Wibree telefonokat 2008-ban vásárolhatunk leghamarabb.



Elemzők szerint igazi kihívás lesz az új technológiát iparági szabványként elfogadtatni, hiszen rengeteg újdonság van a piacon, és ezek jövője nem ismert. A szakértők szerint a Bluetooth egyértelműen alkalmatlan arra, hogy apró órákba vagy ékszerekbe építsék bele. Tavaly világszerte 317 millió Bluetooth lapkát adtak el, idén várhatóan ez az mennyiség 500-550 millió között lesz. A Bluetooth technológiát az 1990-es években az Ericsson dolgozta ki és nyílt standardként került a piacra.
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.