Hirdetés
. Hirdetés

Céges adatvadászat a közösségi oldalakon

|

Egyre inkább célkeresztbe kerülnek a közösségi oldalak. Az alkalmazottak túl sok vállalati titkot pletykálnak ki felületükön.

Hirdetés

Az IT-biztonsággal foglalkozó Sophos friss jelentése szerint a közösségi oldalak komoly kockázatot jelentenek a cégek számára. Az alkalmazottak jelentős része ugyanis amint fellép a felületükre, elveszti józan ítélőképességét és sokszor olyan céges pletykát is kifecseg, ami egyébként hétpecsétes titoknak számít.

 

 

sophos_diagram.jpg


A probléma valós, hiszen a cég által megkérdezett rendszergazdáknak 63 százaléka vélekedett úgy, hogy a cégüknél lévő alkalmazottak túl sok információt osztanak meg magukról és cégükről az interneten. Ezzel nem csak saját magukat teszik ki egy lehetséges adatlopásnak, hanem az egész céges rendszert is a szakadék szélére taszítják. Az erre váró adathalászoknak így nincs nehéz dolguk, hiszen a gondatlan dolgozók gyakorlatilag tálcán kínálják a kulcsot az értékes céges adatvagyonhoz. Ennek tudatában nem meglepő, hogy a megkérdezettek 33,4 százaléka már kapott spam levelet közösségi oldalon, 21 százalékok pedig már volt adathalászat áldozata. Sa bizonytalanok aránya is meglehetősen aggasztó.

A felelőtlenségre jó példa, hogy pár héttel ezelőtt még az angol titkosszolgálat, az MI6 leendő főnökének adatai is napvilágra kerültek az egyik közösségi oldalon. Így hosszabb időre megtekinthető volt a diplomata barátainak neve, saját londoni lakásuk címe, valamint három felnőtt gyerekük és idős szüleik tartózkodási helye is. Igaz a bűnös nem a hírszerzés feje volt, hanem a felesége. Hasonlóan pórul járt Michael Fabricant, brit politikus is, akinek 1500 ismerősének postáztak adathalászok rosszindulatú leveleket.

A Sophos a fenti okok miatt arra figyelmezteti a rendszergazdákat, hogy korlátozzák ezen oldalak elérését. Miközben jelenleg a cégek 50 százaléka már bevezetett valamiféle szigort velük szemben.

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.