Hirdetés
. Hirdetés

A chip, amely képes az internet teljes élő forgalmát továbbítani

|

Bár korábban is elértek már akár 10,66 petabit/másodperc adatátviteli sebességet terjedelmes berendezésekkel, ez a kutatás rekordot állít fel az egyetlen számítógépes chipet fényforrásként használó adatátvitelben.

Hirdetés

Azzal, hogy az adatokat szétosztották a fény spektrumának különböző színárnyalatai között, lehetővé vált, hogy egyetlen számítógépes chip másodpercenként rekordmennyiségű, 1,84 petabit mennyiségű adatot továbbítson egy üvegszálas kábelen keresztül.

A New Scientist beszámolója szerint az 1,84 petabites sávszélesség elegendő másodpercenként 230 millió fénykép letöltéséhez az üvegszálas kábelen, ami több adatforgalmat jelent, mint amennyi az internet teljes gerinchálózatán másodpercenként áthalad.

Asbjørn Arvad Jørgensen, a koppenhágai Dán Műszaki Egyetem munkatársa és kollégái egy fotonikai chipet - egy olyan technológiát, amely lehetővé teszi, hogy optikai alkatrészeket építsenek számítógépes chipekre - használtak arra, hogy az adatfolyamot több ezer különálló csatornára osszák, és egyszerre továbbítsák 7,9 kilométeren keresztül.

Hirdetés

A csapat először az adatfolyamot 37 szakaszra osztotta, amelyek mindegyikét az optikai kábel egy-egy különálló magján küldték le. Ezután minden egyes ilyen csatornát 223 adatdarabra bontottak, amelyek az elektromágneses spektrum egyes szeleteiben léteztek. Ez a spektrumon átívelő, egymástól egyenlő távolságra lévő fénycsúcsokból álló "frekvenciafésű" lehetővé tette, hogy az adatokat egyszerre különböző színekben továbbítsák anélkül, hogy zavarnák egymást, ami jelentősen megnövelte az egyes magok kapacitását.

Bár korábban is elértek már akár 10,66 petabit/másodperc adatátviteli sebességet terjedelmes berendezésekkel, ez a kutatás rekordot állít fel az egyetlen számítógépes chipet fényforrásként használó adatátvitelben. A technológia lehetővé teheti olyan egyszerű, egyetlen chipek létrehozását, amelyek a meglévő modelleknél jóval több adatot képesek továbbítani, csökkentve az energiaköltségeket és növelve a sávszélességet.

A kísérlet során elküldött adatmennyiség olyan hatalmas volt, hogy nem létezik olyan számítógép, amely ilyen gyorsan tudna ennyi információt szolgáltatni vagy fogadni. A kísérletek során a csapat ehelyett "áladatokat" küldött át minden csatornán, mondja Jørgensen, és a kimenetet egy-egy csatornán tesztelték, hogy megbizonyosodjanak, minden adatot elküldtek és azokat sértetlenül vissza is lehet nyerni.

"Mondhatnánk, hogy a világ átlagos internetforgalma körülbelül egy petabit másodpercenként. Amit mi továbbítunk, az ennek kétszerese. Ez hihetetlenül nagy mennyiségű adat, amelyet lényegében kevesebb, mint egy négyzetmilliméter keresztmetszeű kábelen keresztül küldünk. Ez csak azt mutatja, hogy sokkal messzebbre mehetünk az internetkapcsolatokkal, mint ma" - jelentette ki Jørgensen.

A chiphez egyetlen, több frekvenciára felosztott folyamatosan világító lézerre van szükség, valamint külön eszközökre, amelyek az egyes kimeneti folyamokba kódolják az adatokat. Jørgensen szerint azonban ezeket magába a chipbe is be lehetne építeni, így az egész készülék gyufásdoboz méretű lenne.

A jelenlegi, egyetlen lézerrel, egyetlen spektrumszeletben történő adatküldésre szolgáló eszközöket körülbelül ekkora méretűre miniatürizálták, és Jørgensen szerint, ha a csapat eszköze egy kis szerver méretüre épülne, akkor annyi adatot tudna továbbítani, mint jelenleg 8251 gyufásdoboz méretű eszköz. Mert minden egyes csatornához szükség lenne egyre, amelyet a csapatnak sikerült egyetlen kábelen keresztül vezetni.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.