Hirdetés
. Hirdetés

A chip globalizációnak vége, és a szankciók működnek, mondja a TSMC alapítója

|

Tajvan és Korea már régóta a chipgyártás epicentruma.

Hirdetés

A Taiwan Semiconductor Manufacturing alapítója, Morris Chang kijelentette, hogy a chipipar globalizációja véget ért, és támogatását fejezte ki az USA azon erőfeszítéseivel kapcsolatban, hogy exportkorlátozásokkal és vállalati szankciókkal akasszák meg Kína technológiai fejlődését.

"A chipszektorban a globalizációnak vége. A szabadkereskedelem halott. Nézzük csak meg, hogy Kínát milyen embargóval és a szervezetek listájával sújtották. Ezzel egyetértek" - mondta Chang egy csütörtöki tajpeji rendezvényen.

A 91 éves iparági úttörő szerint a globális chipellátási lánc még inkább kettéválik majd, ahogy az Egyesült Államok fellép Kína legfejlettebb technológiához való hozzáférésének korlátozására, és "természetesen támogatom az amerikai iparpolitika azon részét, hogy lassítsa Kína fejlődését".

Hirdetés

Chang szerint Kína legalább öt-hat évvel van lemaradva Tajvan mögött a chipgyártási technológia terén, de arra is figyelmeztetett, hogy Tajvan ne legyen naiv az USA-hoz viszonyított helyzetét illetően. Amikor az amerikai vezetők a csúcstechnológiai gyártás "baráti áthelyezéséről" beszélnek, Tajvan nem szerepel ebben a politikában, mivel többször is aggodalmuknak adtak hangot a Tajvanra való támaszkodással kapcsolatban - mondta Chang.

Gina Raimondo amerikai kereskedelmi miniszter júliusban "tarthatatlannak" minősítette az USA Tajvantól való függőségét a fejlett chipgyártás terén, és országa Chips and Science Act című törvénye arra irányul, hogy olyan vállalatokat csábítson az USA határain belülre, mint a TSMC és a dél-koreai Samsung Electronics. Tajvan és Korea már régóta a chipgyártás epicentruma. A TSMC élen jár a csúcstechnológiát képviselő logikai processzorok, például az Apple egyedi szilícium alkatrészeinek gyártásában, míg a Samsung és az SK Hynix uralja a memóriapiacot, ami egyre nagyobb kellemetlenségekhez vezetett az Egyesült Államokban és Európában.

Az attól való félelem, hogy Kína, amely Tajvant a saját részének tekinti, megpróbálja erőszakkal elfoglalni az önigazgatású szigetet, arra késztetett egyeseket Washingtonban, hogy drasztikus intézkedéseket fontolgassanak. Az amerikai tisztviselők többek között olyan háborús forgatókönyveket játszottak le, amelyek szerint Tajvan fejlett félvezetőiparát elpusztítanák, hogy az ne kerüljön Kína kezébe.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.