Hirdetés
. Hirdetés

A cloud hatása az adatközpontokra

|

Átalakulóban a szerverpiac - már nem (mindig) a "pizzásdoboz" a nyerő.

Hirdetés

cloud computing számítási felhő
cloud computing számítási felhő

Az adatközpontok igen kedvelt elemeinek számítanak a blade szerverek. Igen nagy teljesítménysűrűség érhető el általuk, gyártóiknak pedig komoly hasznot jelent egységesített kialakításuk. Semmi sem tart azonban örökké, a cloud computing itt is változásokat gerjeszt. Napjaink legfejlettebb piacain az optimális adatközponti kialakítástól a maximális hatékonysági szint irányába való elmozdulás tapasztalható, ez viszont a standardizálás felrúgásával jár együtt. Az adott igényeknek megfelelően létrehozott elemek a blade szerverek filozófiája ellen dolgoznak.

Facebook-erő
Jó példát szolgáltat erre a Facebook, mely hatalmas mennyiségű szervert kénytelen üzemeltetni, hogy kiszolgálhassa a közösségi hálózat 700 milliósra duzzadt felhasználói táborát. Ezt a volument tekintve már komoly tényezővé vált a vállalat, így az adatközponti megoldások elkezdtek alkalmazkodni az igényeihez. A Facebook egyedi szerverdesignt alkalmaz (a Google-höz hasonlóan), melynek egyik következményeként az olyan beszállítók, mint a Dell, kezdik elveszteni ügyfélként a közösségi hálót működtető céget.

És ez nem csak a Facebookot jellemzi; a nagy cloud-szolgáltatók mind saját igényeket támasztanak, és ennek megfelelően alakítják ki szerverparkjukat. Ezzel párhuzamosan a hagyományos beszállítók, mint a Dell vagy a HP, komoly dilemmával szembesülnek: változtassanak standardizált termékdesignjaikon a vállalatok kedvéért, és elégedjenek meg alacsonyabb profitszinttel, vagy ragaszkodjanak továbbra is hozzá, ami viszont megrendelések elvesztésével fog járni.

Nem kis pénzekről van itt szó, hiszen - a Gartner elemzése szerint - az amerikai szerverpiac 20 százalékát már ezek a szervertípusok adják. Piacformáló erővel bírnak tehát, kikényszerítve az olcsóbb kiszolgálók felé való elmozdulást.

Hálózat mint előfizethető szolgáltatás
Ismeretes, hogy a hálózati eszközök költségei jelentős tételt tesznek ki a kiadási listán, amin a nagyvállalatok szeretnének minél jobban takarékoskodni. Ezt felismerve nemrég jelentette be az amerikai Brocade a cloud irányultságú vállalatokra szabott eszközbérlési programját. Előfizetői alapon juthatnak hozzá az ügyfelek hálózati eszközökhöz, ismertette tervét az ezen eszközök gyártásával foglalkozó vállalat. A szolgáltatást igénybe vevők előfizethetnek nagyobb kapacitásra, ha arra éppen szükségük van, majd amint csökkennek az igények, úgy lehet a kapacitást is visszafelé skálázni.

Ez az elgondolás, noha alapjaiban nem számít gyökeresen új elképzelésnek, viszonylag ritkán került gyakorlati alkalmazásba hálózati eszközök tekintetében. Nem csoda, hogy egyelőre nem is teljesen tiszta, vajon a Brocade csak a telepített kapcsolók dinamikus konfigurálásával tudja változtatni a teljesítményt, vagy a cég programja fizikai készülékek üzembe helyezését / eltávolítását is magában foglalja-e. Bárhogy alakuljon is, a konstrukcióban a Brocade-re hárul az infrastruktúra működtetésének kockázata, de a bejelentés azt bizonyítja, hogy még így is megéri modellt váltani. A vállalat bizonyára számít azokra az ügyfelekre, akik rájöttek, hogy a hálózati eszközpark kialakítása jelenti az adatközponti kialakítás és teljesítmény szinten tartás egyik legköltségesebb tényezőjét.

A fentiekből látszik, hogy az adatközpontok lassan elérnek egy új evolúciós szintet, ugyanakkor fejlődésük korántsem érkezett végső fázisba. A költségek minimalizálása további koncentrációhoz vezethet el: az egyes komponensek minél olcsóbbá válását csak egyre nagyobb erőforrások mozgósításával lehet elérni, ami folyamatosan szorítja ki a piac kisebb szereplőit. Hasonló folyamat következhet be, mint a gépjármű-iparban, közel száz éve: Henry Ford a sorozat egy-egy darabjának árát annyira alacsony szintre redukálta, hogy azt széles(ebb) felhasználói rétegek is megengedhették maguknak, ugyanakkor a gyártóvá válás igen költséges tevékenység lett.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.