Hirdetés
. Hirdetés

Mindenható lesz a cloud?

|

Bár az analitikus üzleti szoftverek különösen fontosak a vállalatok életében, a közösségi, mobil, cloud és egyéb alkalmazásoknak szintén jelentős szerepük van. Ezeket a témákat állította a középpontba az IBM 2011-es Tech Trends Reportja is, amelyben 93 ország 4000, 25 ágazatban tevékenykedő IT szakembere mondta el véleményét a jövő IT trendjeivel kapcsolatban.

Hirdetés

A tanulmány szerint az üzleti analitika egyre elterjedtebb használatának köszönhetően szinte minden cégen belüli üzleti folyamat nyomon követhető. Az IBM jelentésből kiderül, hogy a válaszadók mintegy 90 százaléka úgy véli, hogy - a többi technológiai területtel összehasonlítva - ez az egyik legjobban alkalmazkodó tendencia. A fejlesztőknek tudomásul kell venniük, hogy a válaszolók 87 százaléka szerint a jövő kulcsszereplői az olyan nyílt forráskódú platformok lesznek, mint az Apache Hadoop vagy a Linux.

A felmérés megállapította azt is, hogy a felhasználók felének nem nagyon van üzleti terve az elkövetkezendő 24 hónapra, ráadásul az IBM válaszadóinak kétharmadánál kevesebb mint 50 százalékkal nőtt csak az üzleti analitikára fordított összeg,

Mobil

A legérdekesebb adatok egyike, hogy a jelentés szerint a fejlesztők egyre több alkalmazást csinálnak majd Androidra, aminek köszönhetően a következő 24 hónapban az Android első helyre kerül a rangsorban. Ez a nyitott forráskódú rendszer Javan és XML-en alapul, és talán a legnépszerűbb az IT szakemberek körében.

Egyébként míg USA és Oroszország mobilinfrastruktúrát építene ki, addig Kína és India applikációk fejlesztésével operál. Ehhez nem árt a mobilbiztonsági rendszereket sem megerősíteni.

Cloud

A felmérés szerint a felhőre fejlesztett applikációk lesznek az elkövetkezendő 24 hónap slágerei. A cégek azonban nem feltétlenül érzik biztonságban adataikat a felhőben, és aggodalmukat fejezik ki azokban a kompatibilitási kérdésekben is, amelyek a már meglevő alkalmazásokra vonatkoznak.

A válaszadók 40 százaléka szerint a vállalatok nagy része nem foglalkozik a clouddal, a túlnyomó többség (70 százalék) azonban az elkövetkezendő években infrastruktúráját a felhőbe helyezi majd át. Az informatikai szakemberek is a felhőt preferálják: a jövőben az alkalmazásokat a felhőbe viszik majd át, és oda fejlesztenek ahelyett, hogy a virtulalizációba és a storage-be pakolnák a pénzt.

A mobilon keresztül történő internethasználatnak köszönhetően a cloudnak hatalmas szerepe lesz. A válaszadók 51 százaléka szerint a mobil egyenesen beleolvad majd a cloud technológiába.

Social

Közösségi fronton is változások várhatóak: a vállalatok sokkal jobban preferálják majd a saját közösségi platformjaikat, minthogy az adatokat egy harmadik félnek, például a Facebooknak szolgáltassák ki. Az ügyfelek előbb-utóbb megértik majd, hogy sokkal nagyobb biztonsági kockázata van egy külső közösségi oldalon való megjelenésnek, ahol folyamatosan változnak az adatvédelmi szabályok.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.