Hirdetés
. Hirdetés

A csúcsteljesítményű RAM megöli a Nehalemet?

|

Még meg sem jelent a piacon, máris itt az első technika gikszer: a csúcsteljesítményű memóriák tönkretehetik az Intel Core i7 processzorokat.

Hirdetés

A memóriagyártóknak meggyűlhet a baja az Intel új, a csúcsteljesítményt képviselő üdvöskéjével. Az ASUS igazolta, hogy az Intel figyelmeztette az alaplapgyártókat: az 1,65 volt feletti feszültségen járatott memóriák tönkretehetik a CPU-t. Hogy ki akarná a szabványos feszültség felett járatni egy vadonatúj, méregdrága rendszerben a vadonatúj, méregdrága DDR3 memóriákat? Maguk a memóriagyártók, akik ahhoz, hogy a csúcsteljesítményű memóriákat a kívánt frekvencián tudják működtetni, a szabványos 1,5 volt fölé emelik azok feszültségét.

Egyáltalán nem szokatlan, hogy a gyors memóriakittek szállítói csak a szabványosnál magasabb feszültségen garantálják az ígért teljesítményt, és ez nem csak a DDR3, de a DDR2 memóriák esetében is így van. Az nem teljesen világos, hogy a Core i7 CPU és az X58 chipset konstellációja felelős-e ezért a problémáért - nem is fogjuk egyhamar megtudni, mert nincs más lapkakészlet, mely kezelné a processzort -, de gyanítjuk, hogy egyszerűen a CPU integrált memóriavezérlője a ludas. Nem túlzás problémáról beszélni, mert számos olyan memória van a piacon, amely a szabványosnál magasabb feszültséget igényel: például az OCZ Reaper kittje 1,9 voltot, a Corsair Dominator kittje 2,1 voltot.

asusmatrica.jpg

Figyelmeztető matrica az ASUS, Intel X58 chipsetű, P6T alaplapjának memóriafoglalatain

Könnyű lenne azt mondani, hogy "kit érdekel, ez nem az átlagfelhasználó gondja". A probléma ott van, hogy az i7 esetében nem beszélhetünk átlagfelhasználóról. A megjelenés után az i7 bizonyosan a csúcsteljesítményt bármi áron hajszolók játékszere lesz, ők pedig bizonyosan nagy teljesítményű memóriákat használnának. Talán egy kicsit segít a bajok mérséklésében, hogy a Core i7 első manifesztációjában háromcsatornás memóriavezérlő dolgozik majd, ami három memóriamodul jelenlétét igényli, hogy a teljes, rendelkezésre álló sávszélességet képes legyen kihasználni. Éppen ezért logikus lenne, ha a gyártók a Core i7 megjelenésével párhuzamosan hármas kitteket kínálnának majd, és ezekbe 1,65 volt alatt működő modulokat tennének. A kérdés csupán az, hogy mit fognak kezdeni azokkal a már legyártott memóriachipekkel, amelyek a szabványosnál magasabb feszültséget igényelnek a nagy sebességű működéshez.

Ugyanakkor valószínűsíthető, hogy az Intel a Core i7 olyan változataival is kijön, amelyeket nem háromcsatornás, hanem a végfelhasználó számára sokkal inkább megfizethető, két memóriát igénylő, kétcsatornás memóriavezérlővel látnak el. Ha a feszültségproblémát nem sikerül addigra orvosolni, akkor az Intel, de leginkább a kiskereskedők számos reklamáló vásárlóval lesznek kénytelenek megküzdeni - függetlenül attól, hogy kinek lesz igaza a tönkretett CPU-kkal kapcsolatban.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.