Hirdetés
. Hirdetés

A DARPA gőzerővel dolgozik katonai kavantumszámítógép programján

|

A DARPA kutatói szerint egy hibatűrő, közcélú kvantumszámítógép komplexitása megközelítheti vagy meghaladhatja egy klasszikus szuperszámítógépét. Itt jön a képbe az US2QC program.

Hirdetés

Az amerikai hadsereg kutatói arra kérik az ipart, hogy határozzák meg, lehetséges-e olyan kvantumszámítógépet építeni, amelynek értéke meghaladja a költségeit, különösen a hibatűrést igénylő alkalmazások esetében. Az amerikai fejlett védelmi kutatási projektek ügynöksége (DARPA) kiadott egy felhívást erre a programra.

A US2QC program elsődleges célja annak megállapítása, hogy a kvantumszámítás egy viszonylag feltáratlan megközelítése a hagyományos előrejelzéseknél sokkal gyorsabban képes-e közüzemi szintű működést elérni. A közüzemi szintű kvantumszámítástechnika az, ahol a rendszer értéke nagyobb, mint a költségei.

Hirdetés

Az informatikusok feltételezik - de még nem bizonyították -, hogy a kvantumszámítógépek átalakító hatással lesznek számos tudományos és műszaki tudományágra. A pontos hatásukat két tényező teszi bizonytalanná.

A legtöbb esetben még nem készült el a legjobb klasszikus alternatívákkal való szilárd összehasonlítás az üzemi körülmények közötti használatban. Másodszor, nem világos, hogy mikor épülhet meg, vagy egyáltalán megépülhet-e közüzemi méretű kvantumszámítógép.

A DARPA kutatói szerint egy hibatűrő, közüzemi méretű kvantumszámítógép összetettsége megközelítheti vagy meghaladhatja egy klasszikus szuperszámítógépét. Ennek bizonyítása azonban évekbe telhet. A tudósok előrejelzése szerint a hagyományos terveken alapuló, közüzemi méretű kvantumszámítógép kivitelezése még évtizedekre van.

Ez a folyamat azonban felgyorsulhat, ha felfedezik a kvantumszámítógépek egy eddig még feltáratlan megközelítését. Itt jön a képbe az US2QC program.

Ennek célja, hogy a közeljövőben megvalósítható, hitelesített és validált, közüzemi méretű kvantumszámítógép-koncepciókat találjon. A pályázóknak le kell írniuk a közüzemi kvantumszámítógép-koncepciójuk méretét, minőségét és konfigurációját, és meg kell magyarázniuk, hogy a rendszereik számítási értéke miért haladja meg valószínűleg a költségeket.

A program nulladik szakasza megköveteli, hogy minden egyes pályázó ismertesse a teljes koncepciót, beleértve az összes komponenst és alrendszert, a különböző mérőszámok alapján előre jelzett teljesítményt, valamint a várható technikai kockázatokat és a kockázatcsökkentési stratégiákat.

Ez a koncepció várhatóan nem teszi lehetővé egy közüzemi méretű kvantumszámítógép megépítését, hanem egy hibatűrő prototípus tervezéséhez elegendő műszaki részletességű komponens- és alrendszer-kutatási és fejlesztési tervet hoz létre.

Az első fázisban elkészül egy hibatűrő prototípus terve, amely megépíthető. Meghatározzák az összes szükséges komponenst és alrendszert, továbbá meghatározzák a minimális teljesítménykövetelményeket is. A program második fázisában megépítenek egy közüzemi méretű kvantumszámítógépet olyan komponensekkel és alrendszerekkel, amelyek képesek megfelelni az elvárt teljesítményelőírásoknak.

Hardverek, szoftverek, tesztek, érdekességek és színes hírek az IT világából ide kattintva!

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.