Hirdetés
. Hirdetés

A digitalizáció svájci bicskái

|

Hiába esik annyi szó a klímaváltozásról, mégis évről évre nő a globális energiaigény, így 2050-ig mintegy 50 százalékkal emelkedhet az energiafogyasztás a jelenlegihez képest. Az ellentmondás feloldásához a digitalizáció nyújthat megoldást.

Hirdetés

Hatékonyabb, megbízhatóbb, biztonságosabb és fenntarthatóbb környezetet hozhatunk létre az épületek, az adatközpontok, az ipar és az infrastruktúra digitális átalakításával. Ehhez azonban kulcsfontosságú az energiafelügyelet és az automatizálás digitalizálása. Az ilyen jellegű digitális átállásnak köszönhetően nemcsak környezetbarát működés érhető el, de a költséghatékonyság is növelhető, világít rá a Schneider Electric friss tanulmánya.

Mint azt a World Economic Forum és az Accenture 16 ezer vállalat adatait felhasználva megállapította, általánosságban a digitális technológiákba befektetett tőke megtérül, használatukkal pedig nő az árbevétel és a termelékenység. Jelentésében (Global Digital Transformation Benefits Report 2019) A Schneider Electric ilyen, illetve további, a digitális transzformációval járó gazdasági előnyökre mutat rá. A tanulmány három csoportra osztja a sikeres piaci versenyhez nélkülözhetetlen pozitív hatásokat: a beruházási kiadásokhoz (CapEx), a működési kiadásokhoz (OpEx), illetve a fenntarthatósághoz, reakcióidőhöz és teljesítményhez kapcsolódókra. A felmérés négy olyan kulcsfontosságú gazdasági szektorra fókuszál (épületek, adatközpontok, ipar és infrastruktúra), amelyek átalakítása alapvetően változtatja meg az emberek életét, munkáját és szerepét.

Hirdetés

A kevesebb sokszor több
Általános aggodalom a digitális átállással kapcsolatban, hogy nagy értékű befektetéssel és új, addig ismeretlen rendszerek nehézkes telepítésével, illetve integrációjával jár. A jelentésben vizsgált projektek azonban mindezeknek éppen az ellenkezőjét igazolják. A tanulmány szerint a műszaki folyamatok digitalizálása átlagosan 35 százalékos megtakarítást eredményez a beruházási költségek és a folyamatok ütemezése terén, ráadásul átlagosan 29 százalékkal csökkenthető az új rendszerek és eszközök üzembe helyezési költsége is. Az eredmények azt mutatják, hogy az IoT előnyeit kihasználva jelentős megtakarítás érhető el a működési kiadások terén is, ami jótékonyan befolyásolja  a hatékonyságot, a biztonságot és a fenntarthatóságot. A vállalatok átlagosan 24 százalékos energia-megtakarításról számolnak be, ami a digitális átalakításra vezethető vissza.

Az ipari alkalmazások területén a digitális átállás lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogy kisebb ráfordítással jobb eredményeket érjenek el - azaz kisebb energiafogyasztás, kevesebb felhasznált anyag és kevesebb munkaóra mellett nagyobb hasznot realizáljanak. Az energiafelügyeleti és az automatizált gyártási folyamatok hatására akár 50 százalékkal nőhet a termelékenység a teljes értékláncon.

Energia szem előtt
A Mojave-sivatag legmélyén fekvő Edwards légitámaszpont a világ egyik legfejlettebb katonai létesítménye. A 19 kifutópályát befogadó területet szélsőséges időjárás jellemzi, hurrikán erősségű szelek, extrém hideg vagy éppen forróság uralja. A létesítménynek ezért különösképpen megbízható energiaellátásra van szüksége, amelynek megvalósításában az EcoStruxure Power Monitoring Expert használata segített. A szoftverrel minden pillanatban nyomon követhető, és ez alapján optimalizálható az energiafelhasználás, valamint az áramellátás minősége. A bázis már az első évben 18,1 százalékos energia-megtakarítást ért el, a felügyeleti rendszer pedig 1 millió dollár költséget spórolt az üzemeltetőknek az áramkimaradások visszaszorításával.

Az amúgy is sűrűn lakott Indiában Mumbai 18 millió fős lakosságával a legnépesebb város, ahol a Tata Power 350 ezer háztartást lát el villamos energiával. A város folyamatosan terjeszkedik, amivel párhuzamosan az energiaigények is nőnek, és ez megnehezíti az energiaszolgáltató számára az energiaveszteségek beazonosítását, illetve az energiaellátás helyreállítását. A megbízhatóbb kiszolgálás érdekében a Schneider Electric és a Tata Power az ország első önjavító hálózatát telepítette a városban, amely automatizáltan, emberi beavatkozás nélkül azonosítja és orvosolja a felmerülő hibákat. A korábbi rendszerben órákat igénylő hibaelhárítás másodpercekre csökkent, míg az áramszolgáltató minimalizálta bevételkiesését.

Az energiahatékonysági megoldásoknak köszönhetően a Hilton Garden Inn Dubai Mall of the Emirates mára a világ egyik leginkább fenntartható szállodája. Hogy képes legyen felvenni a versenyt a térség számos hotelével, elsősorban a vendégek kényelmére és az energia-megtakarításra koncentrál. A helyszínen működő EcoStruxure Building megoldáscsomag összefogja, és egy kézben összpontosítja az épület, a vendégszobák, valamint a létesítmény üzemeltetését, ami lehetővé teszi, hogy a szálloda minden területen költségeket takaríthasson meg, például az automatikusan lekapcsolódó világítással vagy lecsökkentett hőmérséklettel a szenzorok által üresnek érzékelt szobákban. Mindezeknek köszönhetően az energia-megtakarítás 25 és 44 százalék között mozog, miközben a vendégek komfortérzete nő.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.