Hirdetés
. Hirdetés

A dolgok internete a gyakorlatban

|

A dolgok internete számos ágazatot felforgat a kormányzati munkától a közműszolgáltatásokon át a közlekedésig és a kiskereskedelemig. A CIO magazin írása nyomán szemelgettünk a sikertörténetekből.

Hirdetés

Egyre tisztábban látszik, milyen hatást gyakorol a dolgok internete (IoT) az üzleti folyamatokra és az üzleti modellekre. Kezdjük az okosvárosokkal, amelyek vezetése igyekszik átfogó képet alkotni az IoT-ben rejlő lehetőségekről! Houstonban évente mintegy 56 ezer köbméter víz, a teljes városi vízkincs 15 százaléka szivárgott el a vízvezetékekből mindaddig, amíg a hibák felderítése és a víznyomás jobb szabályozása érdekében érzékelőket és új szivattyúvezérlő rendszereket nem telepítettek. Hasonló eszközökkel folyamatosan ellenőrizhető az ivóvíz minősége, a vízcsövek és szennyvízcsatornák pillanatnyi áteresztőképessége, hogy csak néhány példát mondjunk.

Hirdetés

Légszennyezettség-mérő a kabátgombban
New Yorkban szintén szenzorok és okosmérők, valamint bigdata-analitika segít optimalizálni a középületek áramfogyasztását. Koppenhágában az utcai kandeláberek felét energiatakarékos LED-ekkel, fény- és mozgásérzékelőkkel szerelték fel, hogy ezzel áramot spóroljanak. Teliholdnál kisebb fényt adnak a lámpatestek, gyalogosok, kerékpárosok, autók közeledtével erősödik a fénysugárzás. Ehhez kapcsolódó fejlesztések körébe tartozhat a térfigyelő kamerák, torlódásérzékelők kihelyezése, másutt az erdőtüzek felderítésén dolgozó drónokat kapcsolhatják be az okoseszközök hálózatába. A tizennégy európai országot tagjai közt tudó Citisense konzorcium viselhető érzékelőkkel látja el a polgárokat, akik így a levegő minőségéről gyűjtenek és továbbítanak adatokat. Hasonló kezdeményezés indult Pekingben és rajtol a világ más városaiban is.

A cseppfolyós földgázt (LNG-t) előállító katari RasGas hét cseppfolyósító üzemét szerelte fel a GE érzékelőivel. A hét üzem egyforma volt, de nem egyforma teljesítményt nyújtott. A szenzorok segítségével sikerült azonosítani az eltérést okozó szelephibákat. Ezzel többnapos üzemkiesést kerültek el, ami mintegy 8 millió dollár bevételnek felel meg.

Egy bostoni farmon szabványos konténerekben termesztenek növényeket, mégpedig a LogMeIn Xively Connected Product Management (CPM) platformját használva a fény, az öntözés, a pH-érték automatikus szabályozására. Nem kell esőért vagy napsütésért rimánkodni: a levegő páratartalma, a napfényes órák száma automatikusan állítható. A dózisok és a terméshozam összevetéséből más gazdálkodók számára is hasznos adatokat lehet leszűrni.

A svéd Aerocrine az asztma diagnosztizálásában és kezelésében alkalmazott eszközöket gyárt. Újabban a Microsoft Azure felhőszolgáltatásán keresztül gyűjtik be az inhaláló készülékek által rögzített adatokat, hogy azokat elemezve optimalizálhassák az értékesítést, illetve felderítsék a szélsőséges környezeti hatások - magas páratartalom, forróság - okozta meghibásodásokat.

Johnnie Walker Blue Label mobillal és jéggel
A kék címkés Johnnie Walker whisky gyártója, a Diaego egy ideje vékonyfilm-technológiával készült okoscímkét helyez el a csomagoláson, hogy személyre szóló üzenetet tudjon küldeni azon vevőinek, akik NFC-képességekkel felruházott okostelefonjukkal a bolt polcai előtt állva olvassák le a címkéket. A Diaego szerint a honlapjukon futó böngészések felét ilyen helyzetekben, mobiltelefonról indítják, vagyis a vevők jellemzően éppen azt készülnek eldönteni, Skócia mely tájain készült blended vagy single malt whiskyt válasszanak. Természetesen a címke segítségével minden egyes üveg útja végigkövethető a gyártól az üzletek polcaiig, sőt annál tovább: minthogy a szenzor érzékeli, ha kinyitották az üveget, s így a nemes nedűből tölteni készülőnek az élményt fokozó ajánlásokat tudnak küldeni.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.