Hirdetés
. Hirdetés

A dolgok internete után jön a nadrágok internete?

|

Egy új technika intelligens áramköröket hímez a ruhákba. Nem kell hozzá más, csak egy varrógép és pár méter spéci kábel.

Hirdetés

Az öltözékünk nemsokára figyelni fogja edzettségi szintünket, és közben okostelefonunk vételi lehetőségeit is megnöveli, hála egy új technikának, amely hajszálvékony elektronikus kábelekből álló áramköröket hímez a ruhák anyagába.

A 0,1 milliméter átmerőjű kábelekben hét darab, rézből és ezüstből készült szál fut, és az Ohie State University kutatói kifejlesztettek egy módszert, amellyel olyan áramköröket tudnak velük a ruhaszövetbe hímezni, amely elég erős különféle elektronikus alkatrészek, érzékelők és memóriaeszközök integrálásához.

A kutatók közönséges asztali varrógéppel hímezték a szövetbe  a szálakat. Egy széles sávú antenna kialakítása mindössze 15 perc munkába került, és kevesebb, mint négy méter szálat igényelt.

Az ilyen "e-textilből" készült ruhák a jövőben nem csak antennaként működhetnek, hanem seregnyi intelligens funkciót is elláthatnak. Kötésként például a sebgyógyulásról továbbíthatnak adatokat az az orvosnak, sapka formájában pedig akár az agyműködést is érzékelni tudják.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.