Hirdetés
. Hirdetés

A dolgozók száműznék az irodákat

|

Jól ismert mondás, hogy a modern szervezetek legértékesebb része minden este fogja magát és hazamegy. A dolgozók azonban már szívük szerint be sem mennének.

Hirdetés

Elcsépelt tény, de igaz, hogy a globális piacon csak az a vállalat lehet sikeres, amely képes megnyerni és megtartani az értékes tudással rendelkező szakembereket. Ma már nem csak a szomszéd megyében lévő versenytársával kell megküzdenie, hanem a német, a kínai, a brazil és a török riválisával is, a globális piacon pedig csak az eredeti ötletekkel lehet érvényesülni.

 



A Cisco friss felmérése szerint a modern munkavállalók alapjában alakíthatják át a hagyományos céges struktúrákat, mivel a megkérdezettek többsége eszközök széles választékát akarja használni, a munkája során is élni akarja a magánéletét, ahogy szabadidején is hozzá akar férni a céges dokumentumokhoz. A mobil eszközökkel ugyanis a dolgozók mindenkor online lehetnek, s így nehezen tudnak elszabadulni a folyamatos információáramlásról. Ez év 365 napján, napi 24 órában. A mobilitás lassan lebonthatja az irodák falait is. A fiatal munkások már nem akarnak utazni minden nap a munkahelyükhöz, mivel bárhol dolgozhatnak. Távolságok már csak az offline életben léteznek, az online térben azonban ismeretlenek. Egy tajvani levél ugyanolyan gyorsan megérkezik, mint az, amit Kecskemétről küldtek Budapestre.

Beszédes adat, hogy a Cisco globális felmérésében, a 2800 felsőoktatásban tanuló diák közel 70 százaléka nyilatkozott úgy, hogy teljesen felesleges minden nap bemenni az irodában. Egynegyedük szerint ráadásul nem is érdemes, mivel otthonról sokkal hatékonyabban lehet dolgozni. Sőt háromötödük egyenesen úgy véli, hogy joguk van távolról dolgozni, rugalmas munkarenddel. Ezen hozzáállás ráadásul nem csak a fiatalok sajátja, mivel ha minden korosztályt nézünk, akkor 69 százalék szerint nem feltétlenül kell bemenni az irodába. Tavaly ezen arány még csak 60 százalékos volt.

 



A mobilitás miatt fontos szerep jut az eszközöknek, és a megfelelő védelem kialakításának. A munkaerőpiac küszöbén álló diákoknak többsége ugyanis otthonról (63 százalék) és mobiljáról, táblagépéről (51) is el akarja érni a céges adatokat. Figyelemre méltó az is, hogy a megkérdezett dolgozók egyharmada már legalább három eszközt használ munkája során (például egy PC-t, egy okostelefont, illetve egy táblagépet). A felsőoktatásban tanulók pedig négyötöde maga akarja megválasztani azon eszközt, amelyről dolgozik.

A kutatás ismételten rámutatott, hogy a fiatal, XXI. századi eszközök használatához szokott munkavállalók toborzásánál és megtartásánál kiemelkedően fontos, hogy a közösségi oldalakat ne blokkolják az adott cégnél. A fiatalok 56 százaléka ugyanis nem akar olyan céghez menni, ahol nem használhatja a Facebookot. Ráadásul a leendő munkavállalók egyharmadánál a közösségi médiahasználat engedélyezése, a mobilitás támogatása és a szabad eszközhasználat fontosabb, mint a fizetés. Ehhez kapcsolódik, hogy dolgozóknak a 68 százaléka, a diákoknak pedig a 71 százaléka szerint a céges gépeknél engedélyezni kell a közösségi használatot és a privát levelezést. Amely valamilyen szinten érhető is, mivel a magánélet és a munka korábbi éles különbsége lassanként teljesen összemosódik.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.