Hirdetés
. Hirdetés

A DRAM gyártók szerint nőnek a memóriaárak

|

A nagyobb DRAM előállítók szerint a DDR2 memória chipek árai növekedésbe kezdhetnek a következő három hónapban és akár egész évben is.

Hirdetés

Általában mindig az év második negyede a leggyengébb időszak a PC-s piacon. Azoknak tehát, akik szeretnék bővíteni a gépükben található memóriát, esetleg olyan hordozható médialejátszót vennének, amely ilyen adattárolási megoldást használ, érdemes minél előbb dönteni és bevásárolni.

Az egyesült államokbeli Micron Technology nemrég kiadott előrejelzése szerint a DRAM árak a márciusi stagnálás után ugrásszerű növekedésbe kezdhetnek. "A DRAM chipek iránti kereslet a negyedév második felében túlszárnyalhatja az előállítási kapacitást." - mondta Mike Sadler, a Micron alelnöke. "Ahogy növekszik az eladott PC-k száma, úgy emelkedik az egy gépre vetített memória mennyisége is. Ugyanez a helyzet a noteszgépek esetében is, és további árnövekedést okozhat a régebbi DDR-ről az újabb DDR2 technológiára történő átállás miatt is." Majd hozzátette, hogy a DRAM chipek iránti kereslet a tavalyinál 50-60%-kal is nagyobb lehet.

A leginkább használt 512 megabites, 533 MHz-es DDR 2 memória modulok ára a múlt hónap vége óta 7,4%-kal nőtt, 4,92 dollárra. A világ legnagyobb DRAM gyártója, a Samsung Electronics elemzői is megjósolták ezt előre.

A tajvani Nanya Technology azonban nem látja ilyen szörnyűnek a helyzetet. Pai Pei-lin, a vállalat alelnöke szerint "nincs mitől félni. A második negyedéves hanyatlás általános jelenség. A DDR2 piac magához tér majd, amint kereskedelmi forgalomba kerülnek az AMD legújabb generációs processzorai." Az első DDR2-re optimalizált AMD chipek várhatóan júniusban jelenhetnek meg. Az Intelnek már vannak ilyen megoldásai.

További gondot okozhat a Microsoft, mivel a Windows Vista csak jövő év elején kerül boltokba. A számítógép-gyártók arra számítanak, hogy az új operációs rendszer megjelenésével drasztikusan megnövekszik a több memóriával eladott PC-k száma. A nagyobb kereslet pedig ismét redukálhatja a memória árakat. Ám mivel a Vista futtatására alkalmas gépek értékesítése már idén nyár végétől megkezdődik, könnyen előfordulhat, hogy ismét készlethiány léphet fel, ami viszont az árak emelkedéséhez vezethet. A távolabbi jövő tehát egyelőre kifürkészhetetlen...

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.