Hirdetés
. Hirdetés

A FaceBook lesöpri az iWiW-et is?

|

A FaceBook tovább menetel, a lokális közösségi oldalak pedig igyekeznek hasonulni. Mi lesz veled iWiW, MyVip?

Hirdetés

A közösségi média néhány éve itthon egyet jelentett az iWiW-el, mára azonban a Facebook is elmondhatja magáról, hogy a magyar internetezők kedvence. A felhasználók átvándorlása megállíthatatlan. A kérdés, hogy az évről évre megújuló Facebook képes-e megtartani ezt a hatalmas vonzerőt, s teljesen másodlagossá válnak-e a hazai közösségi oldalak?

Sok felhasználó már ma is csak intelligens telefonkönyvnek használja az iWiW-es oldalát, mások szerint a kis alkalmazások megjelenése újraélesztheti a felhasználók kíváncsiságát. A hozzáértők azt mondják, és a számok azt mutatják, hogy a Facebook olyan ütemben növekszik, hogy tulajdonképpen természetes is az, hogy a lokális közösségek átszivárognak egy jól működő, divatos nagy közösségi oldalra. A visszatartó erő csak a nyelvi korlát lehet, amit a Facebook a gyors magyarítással pillanatok alatt lerombolt.

A hazai vezető közösségi oldal igazán sosem tudott kitörni a magyar nyelvi környezetből, s nem hódította meg a világot a Google által támogatott Orkut sem. Az internetes világ ilyen. Van amelyik szolgáltatásból sikertörténetet csinál, másokból meg kudarcot. Az iWiW lokális sikereit most erősen fenyegeti a nagy amerikai sikertörténet árnyéka, de számos felhasználó, főleg az idősebbek hűségesen használják a mai napig.



A felhasználói létszám az oldalletöltések száma sem csökken látványosan, csupán nem ugyanúgy használjuk az oldalt, mint amerikai testvérét. A Facebook elrabolja azt az időt, amit naponta a közösségi életre szánunk, viszont a felhasználók többsége inkább fiatal vagy legfeljebb középkorú. 

Aki eddig nem szüntette meg az iWiW-es profilját, az valószínűleg már nem is fogja, de a Farmville-szerű játékok, a kviz-ek és a felhasználói élmények tobzódását nyújtó valósidejű színes közösség sokkal jobban bejött a felhasználóknak. A Facebook persze nem csak a közösségi oldalaktól vesz el látogatókat, már a Google keresőjét is többször állva hagyta, elgondolkoztató képet adva a felhasználói igényekről, szokásokról.

A biztonsági szakértők többsége pipa bagót sem adna a Facebookosok adatbiztonságáért és folyamatosan figyelmeztetnek a közösségi oldalak veszélyeire. A múlt heti másfél milliós felhasználói adatvesztés azonban úgy látszik meg se kottyant a Facebooknak, s amíg az internetes bűnözők nagyobb balhét nem csinálnak, a bizalom is megmarad a közösségi oldal irányában.

Nem kiszámítható a jövő, de egy bizonyos, aki egyszer a csúcsra felment, le is jön onnan. A Facebook tündöklése is csak egy divat eredménye, s egy ma még láthatatlan, ismeretlen közösségi szolgáltatás már biztos ott lapul egy szerveren, hogy egyszer csak kiüsse a nagy vetélytársat a nyeregből.

A trendeket a Gemius oldalán találtuk.

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.