Hirdetés
. Hirdetés

A Facebook robotja megtalálja, hol hagytuk el a mobilunkat

|

A közösségi média kutatói olyan mesterséges intelligencián dolgoznak, mely sokkal okosabbá teheti a virtuális személyi asszisztenseket, ezzel könnyítve meg komolyan az életünket.

Hirdetés

"Hogyan változtatja meg az életünket az, hogy egy robot képes visszahozni nekünk a telefonunkat?" - merülhet fel a kérdés a cím elolvasása után. Noha ez a funkció hasznosnak tűnik egy robot esetében, azért mégsem jelent drasztikus életminőségbeli javulást, legfeljebb egy kis keresgélést spórol meg nekünk. Azonban egy ilyen technológia kifejlesztése olyan problémák megoldását igényli, amikkel a mesterséges intelligenciák már valóban szintet léphetnek.

Hirdetés

Aki használt már valamilyen virtuális személyi asszisztenst, az pontosan tudja, hogy a technológia még nagyon messze van attól, hogy minden szinten helyettesíthessen egy embert. Míg a Siri, vagy az Alexa már mondjuk képes arra, hogy beállítson nekünk egy ébresztőt, elindítson egy telefonhívást vagy feljegyezzen valamit a naptárunkba, az még szinte elérhetetlennek tűnik, hogy valami komplexebb feladatot végrehajtson. A Facebook kutatói most erre próbálnak megoldást találni.

Vegyük a telefonos példát: egy mesterséges intelligenciával felruházott robot talán már most képes végrehajtani azt az utasítást, hogy "Menj 10 métert észak felé, vedd fel a telefonom, és hozd ide!", azonban a "Keresd meg a telefonom!" már sokkal elvontabb utasítás, melynek megoldásához összetett készségek szükségesek.

A probléma megoldásához a mérnökök először is egy SoundSpaces nevű eszközt használtak, mellyel egy virtuális térben képezhetnek olyan MI-ket, melyek fizikai testtel rendelkeznek majd. Itt kezdték el megtanítani a mesterséges intelligenciát, hogy ismerje fel a hangokat, melyek a terem különböző pontjairól érkeznek. A felhasznált algoritmusok képesek megkülönböztetni a hangok egyedi adottságait, hogy milyen forrásból jönnek, és adott esetben milyen felülettel találkoznak közben.

Emellett egy szobában lévő tárgyak felismerésére és a rendelkezésére álló tér feltérképezésére is képezték. Így ha meg kell találnia egy objektumot, akkor képes megállapítani, hogy azt mik veszik körül, ezáltal megtervezni, hogy honnan és hogyan érdemes azt megközelíteni. Ezzel a robot lényegében képes látni és hallani, mely készségek - ha a korábbi analógiánknál maradunk - elengedhetetlenek a telefon megtalálásához.

"Ezzel a projekttel megpróbáljuk meghaladni a mesterséges intelligenciák jelenlegi képességeit, hogy olyan helyzeteket is képesek legyenek kezelni, amikor megkérjük őket, hogy »Meg tudnád nézni, hogy a laptopom ott van-e az asztalomon? Ha ott van, idehoznád?«. Vagy ha a robot meghall egy puffanást az emeletről, akkor odamegy, és megvizsgálja, hogy mi történt." - mondta Kristen Grauman, a projekt egyik kutatója.

Hozzátette, hogy még rengeteg problémát kell megoldaniuk, mire használható lesz a technológia, azonban ha sikerrel járnak, akkor rengeteg téren válhatnak hasznossá a robotok, akik például képesek lehetnek felismerni a bajba jutott emberek hangját, így segíthetnek a hatóságoknak a mentéseknél. Ja, és mellesleg megkereshetik a telefonunkat is.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.