Hirdetés
. Hirdetés

A Facebooknak ki kell adnia a trollokat

|

A brit bíróság precedensértékű ítéletében arra kötelezte a Facebookot, hogy fedje fel azoknak a kiberbetyároknak a személyazonosságát, akik egy X Factor versenyző támogatása miatt szálltak rá a közösségi oldal egyik felhasználójára.

Hirdetés

Precedensértékű határozatot hozott a brit bíróság, amikor lehetővé tette egy online zaklatásnak kitett nő számára, hogy kikérje a Facebooktól az ellene irányuló „gyűlöletkampányt” elindító internetes trollok azonosításához szükséges adatokat.

A 45 éves Nicola Brooks máig sem érti, miért pécézték ki maguknak az online kapcabetyárok; ő csupán annyit tett, hogy egy Facebook-oldalon közzétett egy, az X Factor egyik versenyzőjét, Frankie Cocozza-t támogató bejegyzést. Mielőtt észbe kaphatott volna, máris rosszindulatú felhasználók szitokáradata zúdult rá a kommentekben: dehonesztáló megjegyzéseket tettek a külsejére, korára, gúnyolták a betegsége miatt – sőt, pedofíliával és drogkereskedelemmel is megvádolták.

„Valódi gyűlöletkampányt folytattak ellenem. Nem csak engem támadtak, fiatal lányokat is megpróbáltak belerángatni az ügybe” – nyilatkozta Brooks a bírósági tárgyalás után.

A rágalmazók – ahogy az már lenni szokott – különféle nicknevek és hamis profilok mögé bújva támadták az asszonyt, így próbálták meg elkerülni a felelősségre vonást. Ráfáztak; az ügyben eljáró bíróság arra kötelezte a Facebookot, hogy adja át a hatóságoknak a nevüket, valamint az e-mail és IP-címüket, hogy a sértett polgári peres eljárást indíthasson ellenük.

A Facebook sietve közölte, aláveti magát a bíróság határozatának. „Nincs helye zaklatásnak az oldalon” - kommentálták az esetet a közösségi oldal illetékesei.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.