Hirdetés
. Hirdetés

A Facebookon bukott le a tolvaj

|

A károsult a közösségi oldalon keresztül akadt a tettes nyomára. Az eset tanulságos.

Hirdetés

A Facebook sokszor a számítógépes bűnözők nemkívánatos tevékenysége miatt kerül a hírek élére. Gyakoriak az adatlopások, az adatvédelmi problémák, a felhasználók megtévesztésével elkövetett csalások. Azonban a közösségépítő szolgáltatás frissen napvilágra került esete bizonyítja, hogy a bűnözés elleni küzdelemben is segítségére lehet a károsultaknak és a hatóságoknak. Noha a Facebook felhasználásával leleplezett legutóbbi bűncselekmény korántsem nagyszabású, mégis érdekes tanulságokkal szolgál.

 

 Az amerikai Computerworld tudomására jutott történet egy televízió ellopásáról, valamint a tolvaj Facebookkal történő lefüleléséről szól. Nicole Telles, az amerikai Prestige - benzinkutakat és autómosókat üzemeltető - cég vezetője ugyanis arról számolt be, hogy a közösségépítő segítségével miként bukkant egy bűnöző nyomára.

A Prestige a benzinkutjain minden mosdóba egy-egy LCD televíziót helyezett el. A napokban azonban egy 20 éves fiatalember úgy gondolta, hogy meglovasítja az egyik TV-t. A készüléket a ruhája alá rejtette, majd kifizette a benzin árát, és távozott. Amikor nem sokkal később kiderült, hogy a mosdóból eltűnt a televízió, akkor Nicole Telles azonnal saját nyomozásba kezdett. Mivel a tolvaj hitelkártyával fizetett, ezért a nevét vissza tudta keresni a számítógépében. Ezután úgy határozott, hogy megnyitja a Facebookot, és megkeresi azt a fiatalembert, akit a TV eltulajdonításával gyanúsított. Rákeresett a névre a közösségépítőn, és mivel korábban látta a fiatalembert, így a feltöltött fényképek alapján könnyen rátalált. Ezután a tolvajt bejelölte ismerésének, aki hamarosan vissza is jelölte Telles-t. Ezután a cégvezető írt egy üzenetet a tolvajnak, melyben közölte vele, hogy ha visszaadja a TV-t, akkor nem tesz feljelentést a rendőrségen. Mint később kiderült az enyveskezű ekkor jött rá, hogy korábban kit is jelölt vissza, és azonnal törölte az ismerősei közöl Telles-t. Ezt pedig a cégvezető nem vette jó néven, és a rendőrséghez fordult. A nyomozóknak minden információt átadott, akiknek tulajdonképpen már csak le kellett tartozatniuk az elkövetőt.

A hír testvéroldalunkon, a Computerworld biztonság rovatában jelent meg.

 

Hirdetés
Ügyfélszolgálati változás!
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.