Hirdetés
. Hirdetés

A felhőből jönnek a gyorsreagálású vállalatok

|

Az informatikai döntéshozók szerint a fejlett felhőtechnológia, a szoftveresen vezérelt infrastruktúra, a konténerek és a DevOps-megközelítés jelentik az utat a gyorsabb üzleti reagáláshoz, valamint a kockázatok és a költségek csökkentéséhez.

Hirdetés

Mindenekelőtt a rohamosan fejlődő felhőtechnológia határozza meg az informatikai rendszerek átalakulását a modern nagyvállalatoknál. A szervezetek a szoftveresen vezérelt infrastruktúrában (SDI), a konténerekben és a DevOps megközelítésben rejlő lehetőségeket aknázzák ki, hogy lépést tarthassanak napjaink piaci igényeinek változásával - állapította meg az Insight Avenue friss nemzetközi kutatása (SDI, Containers and DevOps - Cloud Adoption Trends Driving IT Transformation). A SUSE megbízásából készült felmérés során húsz ország több mint 1400 vezető beosztású IT-döntéshozójával készítettek interjút, különböző iparágakban.

Hirdetés

A felmérés bepillantást enged az új technológiák és stratégiák gyors terjedésének mozgatórugóiba, és megmutatja, hogyan segíthetik azok a digitális átalakulást követő IT-szakembereket az agilitás növelésében, a kockázatok enyhítésében és a működési költségek csökkentésében.

Terjed a felhő
Folytatódik a felhős technológiák terjedése, és markáns eltolódás figyelhető meg a hibrid technológia felé - szűrhető le a válaszokból. A felhőalapú technológia olyan fejlettségi szintet ért el, hogy sok vállalat elsősorban vagy kizárólagosan felhőre épülő informatikai stratégiára kezd átállni. Bár minden típusú felhőnél folytatódik a bővülés, a válaszadók 66 százaléka szerint kiemelkedően nagy ugrás várható a hibrid megoldásoknál és a privát felhőnél (55 százalék), míg a nyilvános felhő esetében mindössze 36 százalék számít növekedésre. A megkérdezettek több mint 60 százaléka a költségcsökkentést nevezte meg a felhő bevezetésének elsődleges okaként. A további indokok között szerepelt a fejlesztői és programozói munka hatékonyságának növelése (59 százalék), az adatközpont konszolidálása (58 százalék), valamint az általános üzleti reakcióidő és az innováció felgyorsítása (57 százalék).

Ahogy egyre több vállalat fordul a privát vagy hibrid felhőmegoldások felé, az OpenStack is egyre népszerűbbé válik. A felmérésben részt vevő vállalatok 23 százaléka már be is vezette a platformot (2015-ben ez a szám még csupán 15 százalék volt), 59 százalék pedig tervezi a bevezetését. A kutatás eredményei szerint a vállalatok azért kedvelik ezt a nyílt forráskódú technológiát, mert rugalmas, jól integrálható, és elősegíti a költségek csökkentését.

SDI és DevOps
Szinte minden megkérdezett - a kutatás résztvevőinek 95 százaléka - szerint az adatközpontokban a szoftveresen vezérelt infrastruktúra (SDI) jelenti a jövőt. Az SDI több üzleti és technológiai előnyét említették, köztük az IT-erőforrások gyorsabb rendelkezésre bocsátását (65 százalék), az adatközpont egyszerűbb felügyeletét (63 százalék) és az új informatikai megközelítések, például a DevOps és hibrid felhő támogatását (51 százalék).

Kiemelt jelentőséget tulajdonítanak a vállalatok a DevOps-gyakorlatnak, amely a válaszadók 86 százalékánál részét képezi a jövőbeni IT-stratégiának. A DevOps sikeres megvalósítása komplex feladat, de a szoftveresen vezérelt infrastruktúra biztosítani tudja a valódi DevOps-megközelítés alkalmazásához szükséges rugalmas és moduláris felhő-infrastruktúrát.

Jelenleg a vállalatok 27 százaléka használ konténereket, 44 százalék pedig a következő egy éven belül tervezi bevezetésüket. Sokan a DevOps-folyamatok támogatásához tartják szükségesnek a konténereket, mivel segítségükkel a szervezetek jobban kioszthatják erőforrásaikat, megbízhatóbbá tehetik üzleti folyamataikat, valamint felgyorsíthatják az alkalmazások fejlesztését és az átállást a felhőre.

Hardverek, szoftverek, tesztek, érdekességek és színes hírek az IT világából ide kattintva!

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.