Hirdetés
. Hirdetés

A felhők és az okosodó IT

|

Talán - már a nem túl távoli jövőben - a számítási felhő éppen olyan megszokott közszolgáltatás lesz, mint a telefon. Az IBM minap megtartott cloudkonferenciájának közönsége azonban jobbára még csak ismerkedett a felhőjátékkal. A cég regionális alelnöke azonban a számítási felhők lehetséges jövőjéről is véleményt mondott.

Hirdetés

A technológia nem fog megváltozni egyetlen éjszaka alatt - szögezte le Pablo Troyon Rama, az IBM regionális alelnöke, a hardver üzletág vezetője a Computerworld kérdésére. Szerinte a felhő két dolgot jelent. Egyrészt sebességet, azaz nagyobb rugalmasságot és gyorsabb válaszidőt, ami megváltoztatja az IT-használattal kapcsolatos igényeket. Ugyanakkor a költségek is fontosak manapság, amikor nehéz pénzhez jutni, s a cégek igyekeznek kontrollálni a kiadásokat -, emiatt a számítási felhő megváltoztathatja a jelenleg működő infrastruktúrát. Az IBM azonban nem akarja felváltani a jelenlegi rendszereket, hanem integrálni kívánja a felhőalkalmazásokat ott, ahol azok képesek hatékonyan működni. Ez az útja a költségek minimalizálásának.

A spanyol származású vezető kifejtette, hogy a határköltségek (azaz az egységnyi növekedés eléréséhez szükséges addicionális kiadások) csökkenni fognak. A releváns mértékegység például az egy pótlólagosan kibocsátott termékre eső IT-költség. Ugyanis lehet, hogy az IT még jobb hasznosítása érdekében további beruházások szükségesek. Az infrastruktúra kiépítési költségei akár 50 vagy 70 százalékkal is emelkedhetnek, az implementációs költségek meg körülbelül 20 százalékkal. De a határköltségek eközben csökkenni fognak. Nagyon leegyszerűsítve a helyzetet, az egyik oldalon több ember akar több IT-szolgáltatást, a másik oldalon meg összességében nem akarnak több pénzt költeni, de nagyobb dinamizmust remélnek a rendszertől - fejtette ki az IBM vezetője.

Szerinte nehéz megmondani, hogy a cloud olyan alapszolgáltatássá válhat-e, mint az elektromos vagy a telefonszolgáltatás. Ez technológiailag megtörténhet, de itt erősen hat egy másik fontos szempont is, a biztonság, amellyel a többi közszolgáltatásnak nem kell számolnia. Ha például a bankok a központi tevékenységüket vinnék be a felhőkbe, az ott lévő adatoknak nagy biztonságban kellene lenniük, hiszen e nélkül elveszne az iparág működéséhez nélkülözhetetlen bizalom. Ezt a biztonsági szintet egy közszolgáltatás esetében jelenleg nehéz elképzelni. (Valószínűleg túl sokba kerülne a kialakítása és fenntartása.) A változtatás egyik kritériuma mindenesetre már teljesült, az üvegszál kábeles infrastruktúra behálózza az egész világot, és a sávszélesség már nem akadály az adatáramlás útjában.

Lehet-e klasszikus közmű a cloudból?
- Az IBM megközelítése sokkal konzultatívabb jellegű - mondta az alelnök. - Nem minden szervezet van ugyanazon a fejlettségi szinten. Ezért először is meg kell vizsgálni, hogy melyik ügyfél milyen mértékben van felkészülve a cloudra. Másodsorban sok elemzést kíván az ügyféligények feltárása is; tehát például annak felderítése, hogy a világ különböző pontjain mit akarnak kezdeni e szolgáltatással egy-, két- vagy hároméves időtávon. Hiszen ahány cég, annyi eset. Az IBM ezért több felkészült embert akar bevonni, hogy segítsenek kihasználni a technológiai előnyöket. Az is fontos tényező, hogy korábban tudás- és szolgáltatásintenzív volt minden üzleti megoldás. De a hardver, a szoftver és a szolgáltatások közötti határ mára már eltűnt, és csak a projektek maradtak, mert az ügyfelek integrált megoldást várnak. Ezért nehéz megválaszolni, hogy a cloudból egyszer lehet-e klasszikus közmű, vagy merrefelé fog valójában fejlődni - figyelmeztetett az előretekintés nehézségeire Pablo Troyon Rama.

Megjósolhatatlanul hullámzó piac
Jelentős különbségek vannak az európai régiók IT-beruházási trendjei között - szögezte le az IBM regionális alelnöke. Nyugat-Európában elegendő az infrastruktúra. Ráadásul Párizsban vagy Amszterdamban egy adatközpont létesítési költségeinél nem a technológiai kiadások a legmagasabbak, hanem az ingatlané, amelyet elfoglalnak, vagy a teleké, amelyre az épületet felhúzzák. Ezért a beruházások olyan helyekre költöznek, ahol az ingatlanárak és az infrastruktúra költségei alacsonyabbak. Az ingatlanárak nem ilyen fontosak Kelet-Európában. Ebben a régióban az IT-infrastrukturális beruházások fő mozgatóereje a modernizálás igénye. Azonban a legtöbb cég számára komoly gondot jelent a finanszírozás, s a beruházások megtérülése sem mindig elég gyors. Az üzlet azonban egyelőre növekszik Európában csakúgy, mint a régióban, ami optimizmusra ad okot.

A számítási felhők piacának az a fő kérdése, hogy miként lehet megragadni a keresletet, mert a piac nagyon volatilis, és a fordulatokat nem lehet megjósolni. A másik fontos szempont a befektetések optimalizálása. A nagyvállalati ügyfeleket elsősorban a költségek érdeklik. A gyorsan növekvő fiatal cégeknél más a prioritás, ezek a növekedésre figyelnek. Azt tartják fontosnak, hogy miként tudnak pénzt és eszközöket szerezni a fejlődéshez. A pénzügyi válság hatására a likviditási mutatók rendkívül rosszak. A cloud megoldások segíthetnek a fenti nehéz piaci körülményekhez való alkalmazkodásban.

- A számítási felhőkkel összefüggő fontos élő tendencia, amit okos konszolidációnak is nevezhetünk - tette hozzá Benedek Péter, az IBM Magyarországért, Szlovákiáért és Csehországért felelős kereskedelmi igazgatója. - Ha körülnézünk idehaza vagy a szomszédos országokban, akkor ezt látjuk mindenfelé. Az informatika válasza a pénzügyi válságra ugyanis a források okosabb, hatékonyabb felhasználása.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.