Hirdetés
. Hirdetés

A fenntartható jövő kulcsai: mesterséges intelligencia és a digitális ikrek

|

A digitális ikrek nem újdonságok, de a mesterséges intelligencia még jobban felgyorsítja a képességeiket. Együttesen átalakítják a termékek tervezésének, gyártásának és karbantartásának módját.

Hirdetés

A digitális ikrek és a mesterséges intelligencia alkalmazásával a szervezetek részletes betekintést nyernek a működésükbe, így jelentős előnyöket érhetnek el, amelyek kiterjednek a költségmegtakarításokra, a hatékonyságnövelésre és a fenntarthatósági erőfeszítések javítására. A termékminőség is javul a hibák csökkenése és a problémák gyorsabb megoldása révén az életciklus során. Emellett a gyakoribb és átfogóbb fejlesztés révén nő az innováció.

A Gartner meghatározása szerint a digitális iker a következőt jelenti: "Ez egy valós világbeli entitás vagy rendszer digitális reprezentációja. Több digitális ikertestvér adatai összesíthetők, hogy több valós világbeli entitásra, például egy erőműre vagy egy városra és a hozzájuk kapcsolódó folyamatokra vonatkozó összetett képet kapjunk." A mesterséges intelligencia továbbfejleszti a digitális ikreket, lehetővé téve a technológia számára, hogy megvizsgálja a "mi van, ha" forgatókönyveket és szimulációkat, és így korábban elérhetetlen betekintést nyújtson. Az ok-okozati összefüggések jobb helyzetfelismerése támogatja az agilisabb és fenntarthatóbb döntéshozatalt.

Hirdetés

A digitális ikrek nem csak a műveletek optimalizálásában segítenek, hanem kulcsfontosságú szerepet játszanak abban, hogy a szervezetek megvalósíthassák környezetvédelmi, társadalmi és irányítási (ESG) céljaikat. A Cap Gemini kutatása szerint a szervezetek 57 százaléka úgy véli, hogy a digitális ikertechnológia kritikus fontosságú a fenntarthatósági erőfeszítések javításában. A digitális iker módot nyújt az energiafogyasztás és a kibocsátások csökkentésének modellezésére és megértésére, így a szervezetek tesztelhetnek forgatókönyveket a fenntarthatósági és éghajlati célok elérése érdekében. És mivel a fenntarthatóság globális szükségszerűség, ez fel fogja gyorsítani az elfogadást, különösen mivel a mesterséges intelligenciát egyre gyakrabban használják a digitális ikrek kiegészítésére.

A digitális ikrek és a mesterséges intelligencia létfontosságú szerepet fognak játszani, amikor a városok arra törekszenek, hogy csökkentsék környezeti hatásukat. Együttesen létrehozhatnak egy virtuális emulációt, amely segíthet a tervezőknek megérteni, hogyan lehetne csökkenteni a torlódásokat, a kibocsátásokat, a szennyezést és más kihívásokat a különböző forrásokból származó adatok elemzésével és a különböző változók tesztelésével a virtuális modellben.

Az egyik úttörő város ebben a megközelítésben Las Vegas, amely a technológiát a jövőbeli energiaszükségletek, a kibocsátások, a parkolás, a közlekedés és a vészhelyzet-kezelés modellezésére használja. Az IoT-érzékelők adatokat gyűjtenek az autókról, a töltőhálózatokról és a városi infrastruktúráról a modellezéshez és a forgatókönyvtervezéshez. A városi tisztviselők az összegyűjtött ismereteket az ESG-politikák és prioritások érvényesítésére használják fel.

Mivel világszerte egyre több város összpontosít a szén-dioxid-semlegességre, a digitális ikrek és a mesterséges intelligencia lehetőséget nyújtanak a különböző forrásokból származó hatalmas adatmennyiségek modellezésére és feldolgozására, hogy az önkormányzatok teljes mértékben megértsék, hogy a különböző döntések és szakpolitikák hogyan hatnak a stratégiai éghajlati célokra.

Az ipari környezetben a digitális ikrek segítségével a gyártók megérthetik, hogyan optimalizálhatják működésüket és javíthatják a fenntarthatóságot. A szimuláció például azonosíthatja a potenciális fájdalmas pontokat, rávilágíthat arra, hogy hol fordul elő energiaveszteség, és kiemelheti a fogyasztás csökkentésének lehetőségeit. A mesterséges intelligencia algoritmusa az emberi kognitív képességeket messze meghaladóan képes az adatok feldolgozására, a minták felismerésére és a jövőbeli eredmények előrejelzésére. Emellett a virtuális szimuláció csökkenti a fizikai prototípusok építésével járó pazarlást és energiát.

A gyártósor emulációjának létrehozásával a gyártók megérthetik, hogyan lehet minden egyes fázisban olyan változtatásokat végrehajtani, amelyek csökkentik a környezeti hatásokat és javítják a hatékonyságot, ezáltal növelve a költségmegtakarítást. Az Unilever például az egyik telephelyén tesztelte a technológiákat. Az energiafogyasztás csökkentésével és a termelékenység növekedésével 2,8 millió dollár megtakarítást ért el.

Egy másik terület, ahol a digitális ikrek segítik a fenntarthatósági erőfeszítéseket, az intelligens épületek létrehozása. A környezetbarátabb épületek tervezését ösztönző egyre elterjedtebb szabályozások miatt az építőiparnak módot kell találnia olyan forgatókönyv-tervezésre, amelyek megvalósítása csökkenti a környezeti hatásokat és minimalizálja az energiafogyasztást.

A digitális modell lehetővé teszi az infrastruktúra tulajdonosai számára az erőforrások jobb kihasználását, az emberi igények kielégítését és a fenntarthatóbb épített környezetet támogató döntések meghozatalát. A jobb erőforrás-tervezés mostantól lehetséges a különböző forrásokból származó adatok megcsapolásával. A hatás perspektívájának érzékeltetésére az Accenture becslése szerint az épületek energiafogyasztása 30-80 százalékkal csökkenthető a virtuális ikertechnológiák használatával.

Ahogy a digitális ikrek és az intelligens technológiák egyre inkább elterjednek, egyre jobb döntéseket tesznek lehetővé, amelyek támogatják a körforgásosabb, kevésbé szén-dioxid-intenzív gazdaságot, és végső soron fenntarthatóbb bolygót teremtenek.

Hardverek, szoftverek, tesztek, érdekességek és színes hírek az IT világából ide kattintva!

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.