Hirdetés
. Hirdetés

A Firefox újdonságai

|

Teljesítményjavulást ígér a weboldal megjelenítési listák nem változó részeinek a megtartása.

Hirdetés

Megjelent a Mozilla böngészőjének 61-es verziószámú kiadása, amelynek fejlesztésekor ismét a teljesítményre helyezték a hangsúlyt. A továbbfejlesztések listájának elején a "megtartott megjelenítési listák" állnak.

Hirdetés

Ez azokra a listákra utal, amelyeket a böngészőprogram a weboldalak megjelenítéséhez szükséges elemekből állít össze. A 61-es verziót megelőzően a program minden egyes alkalommal újra felépítette a listát, amikor egy weboldalt frissíteni kellett. Ez egy egyszerű megoldás volt, nem kellett azzal foglalkozni, hogy mely bitek változtak meg, vagy tűntek el, azonban a művelet hosszú időt vett igénybe, olvashatjuk Matt Woodrow, a Mozilla fejlesztőjének a blogbejegyzésében.

A megjelenítési listák folytonos újragenerálása hatással van az oldalmegjelenítés teljesítményére, különösen a videók esetében, amelyek esetében a másodpercenkénti 50-60-szoros frissítésnél a legjobb a lejátszás minősége. Woodrow szerint ez már korábban is egy teljesítményprobléma volt, de ahogy a weboldalak egyre összetettebbé váltak, és több felhasználó váltott át nagyobb felbontású monitorra, a probléma egyre jelentősebbé vált.

Újabban a Firefox megtartja a megjelenítési lista azon részeit, amelyek nem változtak az előzőleg megjelenített képhez képest, és a webodalaknak csak azokat a részeit frissíti, amelyek módosultak, majd összefésüli a lista megváltozott és a változatlan elemeit. Az eredmény: átlagosan 33 százalékkal rövidebb megjelenítési idők, és 40 százalékkal kevesebb, a listakészítés miatt kimaradó képkocka. És ami ugyanolyan fontos, azáltal, hogy a böngészőnek nem kell mindig teljesen újraépítenie a listát, értékes számítógép-teljesítmény szabadul fel más feladatokhoz.

Egy további hasznos szolgáltatása a legújabb Firefoxnak a böngészőoldalak "felmelegítése" a program windowsos és linuxos változatában, amely gyorsabb oldalak közötti váltást tesz lehetővé a fejlesztő szerint. Ahogy a felhasználó egy másik weboldal füle fölé viszi az egérkurzort, a Firefox érzékeli a mozdulatot, és elkezdi előre felépíteni a meglátogatni kívánt oldalt, olvashatjuk Mike Conley Firefox-fejlesztő blogbejegyzésében. A funkció nem működik akkor, ha a Ctrl-Tab billentyűkombinációt használjuk a megnyitott weboldalak közötti lépkedéshez.

A legfrissebb Firefoxszal a Mozilla nem kevesebb, mint 18 biztonsági rést is befoltozott, amelyek közül hat volt kritikus, vagyis a legsúlyosabb minősítésű. További újdonság a biztonsági fronton, hogy a Firefox 61 alapértelmezésben támogatja a TLS titkosítási protokoll idén jóváhagyott legfrissebb, 1.3-as változatát.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.