Hirdetés
. Hirdetés

A Föld születéséről mesél egy távoli aszteroida Újévkor

|

A New Horizons éjfélkor megközelíti az Ultima Thule nevű kisbolygót, amely a Naprendszer kialakulása óta kering a Kuiper-övben.

Hirdetés

Hirdetés

Január 1-én egy NASA űrszonda el fog haladni a legtávolabbi kisbolygó mellett, amelyet valaha is ember alkotta űrjármű megközelített a Naprendszerben. Ez a galaktikus találkozó csupán néhány pillanatig tart majd, de ha sikeres lesz, rengeteget elmond azokról a titokzatos égitestekről, amely kozmikus környezetünk távoli végeit uralják.

A űrszonda a New Horizons nevet viseli, és már 13 éve utazik az űrben. Ez volt az első ember alkotta objektum, amely 2015 nyarán meglátogatta a Plutót. Azóta folytatta utazását, és most egy újabb távoli célpontot, az Ultima Thule (magyarul Végső Sziget) becenévre hallgató aszteroidát vett célba, amely a Földtől 6,6 milliárd kilométerre kering a külső Naprendszerben.

Az aszteroida semmilyen eddig megfigyelt égitestre nem hasonlít. Nagyjából akkora, mint New York, és a Kuiper-öv része, amelyet milliónyi fagyos kis objektum tölt meg.

A tudósok szerint ezek az aszteroidák rengeteg információt tartalmaznak a Naprendszer születéséről. Amikor ugyanis a bolygók 4,5 milliárd éve kialakultak, a Kuper-öv elemei kimaradtak ebből a gigászi formálódásból, és azóta is őrzik őseredeti állapotukat.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.