Hirdetés
. Hirdetés

A Gartner előrejelzése szerint 2023-ban ekkorát esik a félvezetők világpiaci árbevétele

|

A DRAM-piacon 2023 nagy részében jelentős túlkínálat lesz tapasztalható a gyenge végberendezési kereslet és a DRAM-gyártók stagnáló bitgyártása ellenére magas készletszintek miatt.

Hirdetés

A Gartner legfrissebb előrejelzése szerint 2023-ban 11,2 százalékkal csökken a félvezetők világszintű bevétele. A piac 2022-ben összesen 599,6 milliárd dollárt tett ki, ami 2021-hez képest marginális, 0,2 százalékos növekedést jelent. A félvezetőpiac rövid távú kilátásai tovább romlottak. Az előrejelzések szerint a globális félvezető bevételek 2023-ban összesen 532 milliárd dollárt tesznek ki.

"Mivel a gazdasági ellenszél továbbra is fennáll, a gyenge végpiaci elektronikai kereslet a fogyasztókról a vállalkozásokra is átterjed, ami bizonytalan befektetési környezetet teremt. Emellett a chipek túlkínálata, amely növeli a készleteket és csökkenti a chipek árát, felgyorsítja a félvezetőpiac idei hanyatlását" - mondta Richard Gordon, a Gartner alelnöke.

A memóriaipar túlkapacitással és felesleges készletekkel küzd, ami 2023-ban is jelentős nyomást gyakorol az átlagos eladási árakra (ASP). A memóriapiac az előrejelzések szerint 92,3 milliárd dollárt tesz ki, ami 35,5 százalékkos csökkenést jelent 2023-ban. Ugyanakkor 2024-ben 70 százalékos növekedéssel várható a fellendülés.

Hirdetés

A DRAM-piacon 2023 nagy részében jelentős túlkínálat lesz tapasztalható a gyenge végberendezési kereslet és a DRAM-gyártók stagnáló bitgyártása ellenére magas készletszintek miatt. A Gartner elemzői szerint a DRAM bevételek 2023-ban 39,4 százalékkal csökkennek, és 47,6 milliárd dollárt tesznek ki. A piac 2024-ben az alulkínálat felé mozdul el, és a DRAM-bevételek 86,8 százalékkal fognak növekedni, mivel az árképzés újra fellendül.

A következő hat hónapban a Gartner várakozásai szerint a NAND-piac dinamikája hasonló lesz a DRAM-piacéhoz. A gyenge kereslet és a jelentős beszállítói készlet túlkínálatot fog teremteni, ami erős árcsökkenést fog eredményezni. Ennek eredményeképpen a NAND bevétele az előrejelzések szerint 32,9 százalékkal 38,9 milliárd dollárra csökken 2023-ra. Az előrejelzések szerint 2024-ben a NAND bevételek 60,7 százalékkal nőnek a mély kínálati hiány miatt.

"A félvezetőipar számos hosszú távú kihívással néz szembe az elkövetkező évtizedben. Az elmúlt évtizedek nagy volumenű, magas dollártartalmú piaci hajtóerői a végüket járják, különösen a PC, a táblagépek és az okostelefonok piacán, ahol hiányzik a technológiai innováció" - mondta Gordon.

Emellett a COVID-19, valamint az USA és Kína kereskedelmi feszültségei előidézték a deglobalizációs tendenciát és a technonacionalizmus erősödését. "A félvezetőket ma már nemzetbiztonsági kérdésnek tekintik. A kormányok világszerte azon fáradoznak, hogy önellátást teremtsenek a félvezető- és elektronikai ellátási láncban. Ez világszerte az onshoring-kezdeményezések ösztönzéséhez vezet" - mondta Gordon.

A PC-k, táblagépek és okostelefonok félvezetőpiacai stagnálnak. Az egyesített piacok 2023-ban a félvezető bevételek 31 százalékát teszik majd ki, ami összesen 167,6 milliárd dollár. "Ezek a nagy volumenű piacok telítődtek, és olyan cserepiacokká váltak, amelyek nélkülözik a meggyőző technológiai innovációt" - mondta Gordon.

Ezzel párhuzamosan mind az autóipari, mind az ipari, katonai/polgári repülési félvezetőpiacok növekedni fognak. Az autóipari félvezetőpiac az előrejelzések szerint 13,8 százalékkal nő, és 2023-ban eléri a 76,9 milliárd dollárt. A jövőben sokkal több, de kisebb végpiac lesz. A végpiacok széttöredezettebbek lesznek, a növekedés több különböző ágazatból származik majd az autóipar, az ipar, az IoT és a katonai/űrhajózás területén.

"A végpiaci kereslet kevésbé lesz kitéve a fogyasztói diszkrecionális kiadásoknak, szemben az üzleti beruházásokkal. Az ellátási láncok sokkal összetettebbek lesznek, sokkal több közvetítővel és változatos csatornákkal a piacra jutáshoz, és a különböző végpiaci igények kielégítéséhez különböző típusú kapacitásokra lesz szükség" - szögezte le mondta Gordon.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.