Hirdetés
. Hirdetés

A Google és a Yahoo! Japan összefogott

|

Ismét a Google technológiáját használja a japán Yahoo! leányvállalat. Erről a megállapodásról kedden tett bejelentést a két cég.

Hirdetés

A tájékoztatás szerint a Google motorját használja a jövőben, várhatóan legkésőbb már az év végétől a Yahoo! Japan keresője. Az implementáció után a Google technológiája szolgálja ki a szigetországi lakossági és üzleti felhasználók tevékenységéből adódó, a Netratings Japan áprilisi becslése szerint 4,5 milliárd keresőlekérdezés 90 százalékát.

Az együttműködés azért is fontos, mert a Google nem csak a PC-s keresések találatainak kiszolgálásában működik majd közre, de a mobiltelefonos keresésekkor is. Japán harmadik legnagyobb mobilszolgáltatója, a Softbank Mobile (a Yahoo leányvállalataként) ugyanis a Yahoo-t használja jelenleg alapbeállításként a kereséskor. Az ázsiai ország második legnagyobb szolgáltatója, a KDDI pedig már most is a Google-t állította be "default" keresőnek. A Google becslések szerint a szigetországi mobilos keresések 50 százalékát szolgálja majd ki. (A piacvezető mobilcég, a NTT DoCoMo egyébként a leányvállalata, az NTT Com által működtetett Goo-val kerestet.)



A mostani megállapodás érdekessége, hogy 2009-ben a Yahoo! és a Microsoft - a Google legnagyobb riválisával - nemzetközi együttműködési megállapodást kötött a Microsoft-féle Bing kereső használatára. Ez a szerződés azonban nem vonatkozott a japán Yahoo!-leányvállalatra, mivel a Yahoo! Japannak az amerikai Yahoo nem többségi tulajdonosa. A japán cég a Softbank többségi tulajdonában áll, míg az amerikai Yahoo csak a részvények 34 százalékával rendelkezik. "A Yahoo! Japan ezt a döntést független, önálló vállalatként hozta meg. Együttműködésük nem veszélyezteti azt a megállapodást, amit a Yahoo! és a Microsoft kötött" - szögezte le a Yahoo közleményben. Az internetes médiavállalatnál egyúttal jelezték, hogy a japán leányvállalat továbbra is használhatja a Yahoo márkanevet.

Egyébként nem a mostani az első alkalom, amikor a Google és Yahoo! Japan együtt dolgozik. A Yahoo! Japan a Google keresőmotorját használta 2001 és 2004 között, mielőtt az amerikai anyavállalat motorjára váltott volna.

A mostani bejelentéssel egyidőben egyébként a Yahoo Japan közzétette második negyedéves gyorsjelentését is. A vállalat profitja 12,6 százalékkal, 249 millió amerikai dollárnak megfelelő japán jenre nőtt, köszönhetően egyebek mellett az értékesítési árbevétel 4,2 százalékos emelkedésének.
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.