Hirdetés
. Hirdetés

A Google feketelistás találatai

|

Egy továbbfejlesztett biztonsági szolgáltatással bővítette keresőjét a Google.

Hirdetés

A Google keresőjében megjelenő találatok még a védelmi rendszerek ellenére is sokszor ártalmas weblapokra vezetnek. A problémát fokozza, hogy a vírusterjesztők, adathalászok, stb. az elmúlt években folyamatosan csiszolgatták a keresőoptimalizáló technikáikat, így a kártékony webhelyek nemcsak megjelennek a Google keresőjében, hanem sokszor még előkelő helyen is szerepelnek.

 



A Google évek óta fejleszti azon rendszereit, amelyek a weben terjedő kártékony programok jelenlétét igyekeznek kimutatni. Idén márciusban a tartalombiztonság jegyében bevezetett egy olyan szolgáltatást a weboldal-üzemeltetők számára, amelynek segítségével egy-egy hekkertámadás gyorsabban válhat felfedezhetővé. A cég a napokban pedig úgy határozott, hogy a feltört, kompromittált weblapokról szóló értesítőit nemcsak az üzemeltetőknek teszi elérhetővé, hanem azokat mindenki számára publikálja.

Az új szolgáltatás leglátványosabb ismertetőjele, hogy a Google keresőjében megjelenő találatok alatt ezentúl egy figyelmeztetés jelenik meg, ami arról tájékoztatja a felhasználót, hogy a weboldal valószínűleg hekkertámadás áldozatává vált. A Google egy kis összefoglalót is összeállított, amelyből megtudhatók a legrelevánsabb kockázatok.

A Google nagyon keveset árult el azon háttérrendszereiről és technológiáiról, amelyek feladata a kártékony weboldalak felismerése. Mindössze annyit közölt egy blogbejegyzésben, hogy automatizált eszközöket használ a meghekkelt oldalak lehető leggyorsabb kiszűrésének érdekében. Amikor a rendszer valami gyanúsat észlel, akkor a találatok mellett megjelenít egy figyelmeztető üzenetet. Ezzel párhuzamosan a Webmaster Tools segítségével értesíti az érintett üzemeltetőt. Amennyiben nem találja a kompromittált weblap fenntartójának elérhetőségét, akkor "szétnéz" a weboldalon, és megpróbál e-mail címeket keresni a biztonsági riasztás elküldéséhez.

Nyilvánvalóan felmerül a kérdés, hogy a Google "feketelistájáról" miként lehet lekerülni. "Megértjük az üzemeltetők biztonsági figyelmeztetésekkel kapcsolatos aggodalmait. Az ígérjük, hogy amint egy weboldalon sikerül megszüntetni a feltárt rendellenességet, a keresőből automatikusan - néhány napon belül - el fog tűnni a figyelmeztető üzenet" - olvasható a Google egyik szakértőjének nyilatkozatában.  Emellett rendelkezésre áll egy olyan weboldal is, amelyen kérni lehet az áldozatul esett weblap feketelistáról való gyorsított törlését.

A hír testvéroldalunkon, a Computerworld biztonság rovatában jelent meg.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.