Hirdetés
. Hirdetés

A Google ingyen legyártja a chipet, amit terveztél

|

A Google bejelentette, hogy a GlobalFoundries processzortervezési készletét használó, nyílt forráskódú projektekben részt vevő fejlesztők számára finanszírozza a szilíciumgyártást.

Hirdetés

A Google arra törekszik, hogy a nyílt forráskódú projektek könnyebben hozzáférhessenek a szilíciumtervezéshez és a chipgyártáshoz. Ezért a cég megnyitotta az erőforrásokat és fedezte a költségeket a nyílt forráskódú projektek számára, hogy korai chipjeiket a SkyWater 130 nm-es eljárásán, majd a SkyWater 90 nm-es eljárására történő frissítéssel gyárthassák. Még augusztusban jelentették be, hogy a Google és a GlobalFoundries nyílt forráskódú Process Design Kit (PDK) készletet hozott létre a GloFo 180 nm-es "180MCU" technológiai platformjának megcélzására - írja a Phoronix.

Az eredeti bejelentés során arra utaltak, hogy a Google továbbra is felajánlja "költségmentes szilícium megvalósítási programját" a chipgyártás kezdeti tételeinek fedezésére a sikeres, nyílt forráskódú chiptervezést befejezők számára. A SkyWater programmal a Google hat próbasorozat költségeit fedezte, amelyek 350 egyedi szilíciumterv megvalósítását tették lehetővé, és ezek közül mintegy 240-et sikeresen le is gyártottak.

Hirdetés

A Google most hivatalosan is bejelentette, hogy finanszírozza a nyílt forráskódú chipgyártást az említett GlobalFoundries 180 nm-es PDK segítségével. Az elkövetkező hónapokban egy sor költségmentes "shuttle run" fog futni a GF180MCU felhasználásával.

A korábbi futásokhoz hasonlóan a szilíciumterveknek teljesen nyílt forráskódúnak kell lenniük, a chipeknek a tervekből reprodukálhatónak kell lenniük, a megadott határidőn belül kell benyújtani őket, és át kell esniük a gyártás előtti ellenőrzéseken. Bár a 180 nm nem érdekes az élvonalbeli PC-komponensek számára, de ez a csíkszélesség ettől még mindig rengeteg valós alkalmazás kivitelezésére megfelel, és számos területen használják is rendszeresen, például az IoT vagy az autóipar területén, de mindenütt, ahol csak egyszerűbb elektronikára van szükség.

Az első tesztfutásokra december 5-ig lehet jelentkezni.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.