Hirdetés
. Hirdetés

A Google mellett is van keresnivalónk

|

Van-e esélye a magyar fejlesztésű keresőszolgáltatásoknak, vagy elégedjünk meg a Google lehetőségeivel?

Hirdetés

Van-e esélye a magyar fejlesztésű keresőszolgáltatásoknak, vagy elégedjünk meg a Google lehetőségeivel? A Polymeta fejlesztőcsapata úgy gondolja, hogy labdába rúghat egy jól szervezett hazai kisvállalkozás is a hatalmas kereső-üzletben.


A Google egyeduralmát az egyes országok szintjén csak a helyi - anyanyelvet és helyi sajátságokat ismerő - lokális kereső szolgáltatások törhetik meg állítják a szakértők. Jó példa, hogy Kínában a Baidu lényegesen több keresést regisztrál, mint a már jelen levő nagy kereső szolgáltatások összesen.

 

A sok millió leindexelt internet oldal tartalmát ugyan jól reprezentáló Google számára az adatbázisok, és mélyebb tartalmi összefüggések szinte láthatatlanok. Ezt a hiányosságot felismerve kezdett több forrásból dolgozó, clusteres (tartalomjegyzék rendszerű) metakereső fejlesztésébe 2001-ben a K-Prog (2008-tól WebLib Kft.) alapítója.

 

Kása Károly vezetőfejlesztő szerint, a polymeta.hu-t azért használják egyre többen, mivel a Yahoo, az Ask, a Microsoft Live és a Google találatait ötvöző megoldás lényegesen hatékonyabb találataival megkönnyíti felhasználóknak a legrelevánsabb oldalak, tartalmak meglelését.

 

Mára a hét fejlesztővel dolgozó vállalkozás már amerikai megrendeléssel is büszkélkedhet, és több hazai keresőszolgáltatás is a PolyMeta keresőmotorjára épül. Komplex szolgáltatások terén a Dokim.hu fejlesztésével és üzemeltetésével demonstrálják, a keresés és a tartalom-aggregáció itthon eddig alig ismert lehetőségeit. A nemzetközi piacra való belépést pedig egy újabb fejlesztés - az Allplus.com - elindításával célozta meg a WebLib csapata.

 

A legújabb fejlesztési irányt mindenképpen a média tartalmak és azok kapcsolatainak megjelenítése jelenti, - a vezetőfejlesztő véleménye szerint az Allplus clustervizualizációs megoldása egészen új lehetőséget biztosít a megtalált oldalak és tartalmak összefüggéseinek vizsgálatára. A felhasználó a lineáris kapcsolatok helyett egyfajta 3 dimenziós hálóban láthatja a témacsokrok, résztémák egymáshoz viszonyítható „térbeli„ elhelyezkedését.

 

A PolyMeta megoldásainak értékét jelzi, hogy a magyar keresőt a Mozilla a FireFox legújabb - magyar - változatában már beépített keresőként teszi elérhetővé.

 

Igazi csoportmunka
A K-Prog 2001-ben alakult, két mérnök informatikus kollégiumi társ partnerségéből. A metakereső alapmotor kutatási projektjéből - többszöri átalakításokkal és folyamatos funkcióbővítéssel - nagyjából két év alatt állt össze egy alkalmazható szoftvertermék. Az első megrendelője az amerikai National Library of Medicine volt, ahol toxikológiai források összekapcsolására használják azóta is.

 

Ezután szinte minden évben bővült a csapat egy-egy új kollégával. Annak ellenére, hogy továbbra is főleg kutatási célú fejlesztést folyt, további, köztük magyar szervezeteknél is (Debreceni Egyetem könyvtára 2005., MTA KSZI 2006.) telepített PolyMeta alapú metakereső alkalmazások indultak.

 

Később a kutatási projekt mellékágain keresztül létrejött modulok önálló termékként is megjelentek. Így 2006-tól angol elgépelés ellenőrző (spellchecker) eszközt, 2007-től már nyelvészeti alapú tartalomjegyzék készítő (clustering) programmodult is értékesített a cég amerikai megrendelőknek. 2008 tavaszától a PolyMeta termékcsalád fejlesztését egy újonnan alakult saját cég, a WebLib Kft. neve alatt folytatja a korábbi gárda.


A „garázscégtől" a távmunkáig
A WebLib szoftvereinek sikerét a kutatás-fejlesztési környezet adta szabadság és rugalmasság biztosítja. A mindenkori legújabb technikai megoldásokat alkalmazó kicsiny, de épp ezért hatékony fejlesztőcsapat újszerű és hatékony eszközöket vezet be a kereséstechnológia területén.

 

A WebLib teljesen távmunka alapokon működő fejlesztőcég. Magyarország három városából és az USA területéről, önállóan dolgoznak a fejlesztők. A kommunikációt és munkaszervezést teljesen az Internet adta lehetőségekre támaszkodva, különböző ingyenes eszközökkel oldják meg.

 

A WebLib célja továbbra is, hogy az Internetes keresésben a minél szélesebb közönség számára is megnyíljon a lehetőség a több forrásból érkező keresési eredmények és azok újszerű (több dimenziós) megjelenítése adta előnyök kihasználására. Az új típusú keresési megoldások fejlesztése mellett, egyre nagyobb teret nyer a már kiforrott technológiai alapokon nyugvó, saját adatbázisokkal működő, speciális területekre koncentráló (pl.: egészségügy), minőségi információ visszakeresési megoldások megvalósítása.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.