Hirdetés
. Hirdetés

A HD Photo a JPEG helyére pályázik

|

A Microsoft nemsokára a nemzetközi szabványügyi szervezetek elé viszi jobb minőséget és tömörítési arányt ígérő új képformátumát.

Hirdetés

A Microsoft a HD Photóval - melyet nemrég kereszteltek át az eddigi Windows Media Photo elnevezésről - a digitális fényképezésben és a különféle képszerkesztő alkalmazásokban 15 évehasznált JPEG technológia felé intéz kihívást. Mindkét formátum lényege, hogy a képek tömörítésével próbálja a rendelkezésre álló tárhelyeket minél jobban kihasználni, eközben pedig igyekszik minimálisra csökkenteni a szükségszerűen fellépő minőségromlást. A Microsoft szerint a HD Photo mindkét területen megveri a JPEG-et: az új algoritmus jobb minőségű képeket kódol, illetve - a tömörítési ráta szempontjából nézve - azonos képminőség esetén a JPEG méretének felével is beéri.

A vállalat már korábban közzé tette, hogy a felhasználók kétféle tömörítés közül választhatnak majd: a "veszteség nélküli" és a "veszteséges" megoldás a fájl nagyságát és a képminőséget egymással fordított arányban érinti. Állítólag a képek expozíciós értékének (exposure) vagy színegyensúlyának (color balance) módosításával nem következik be adatvesztés, ami a jelenleg használt formátumok esetében időnként előfordul.

A JPEG-et persze nem kell félteni, hiszen tiszteletre méltó életkora ellenére már többször képes volt a megújulásra. A legutóbbi JPEG 2000 formátum szintén lehetővé teszi a veszteség nélküli és a veszteséggel történő tömörítést, szemben elődjével, mely még nem volt képes a képminőség romlása nélkül dolgozni.

Az, hogy a HD Photo ki tudja-e szorítani riválisát, főleg azon múlik, hogy mennyire lesz képes elnyerni a printereket, kamerákat és képszerkesztő alkalmazásokat gyártó cégek támogatását. A Microsoft saját operációs rendszerei, a Windows Vista és az XP által nyújtott háttér önmagában is elég erős, a redmondiak pedig máris maguk mellé állítottak egy jelentős szövetségest. Az Adobe-val közösen nemsokára kibocsátják a Photoshop CS2-es és CS3-as változataihoz való plugineket Vista, XP és Mac OS X alá, a HD Photo Device Porting Kit pedig a hardvergyártók részéről ad lehetőséget a támogatás biztosítására.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.