Hirdetés
. Hirdetés

A Hitachi 2007-es merevlemezei

|

A cég bejelentette 2,5 hüvelykes gyártási terveit, csupa étvágygerjesztő vonással: negyed terabájt kapacitás, hibrid és adattitkosított meghajtók.

Hirdetés

A tervek szerint jövőre a 2,5 hüvelykes Hitachi meghajtók túllépik a 200 gigabájtos kapacitást, köszönhetően a cég Perpendicular Magnetic Recording technológiájának. A tavaly bemutatott adatrögzítési eljárás lényege, hogy az információ kódolásáért felelős mágneses polarizáció iránya nem vízszintes, azaz nem párhuzamos a lemeztányér felszínével, hanem arra merőleges, így adott területen több bit tárolható. Az első 200 gigabájtos, 7200 percenkénti fordulatú meghajtót már az első negyedévben piacra akarják dobni, míg az év második felében számíthatunk a 250 gigabájt kapacitású, lemezeit percenként ötezernégyszázszor megforgató Travelstar-ra.

Mindkét meghajtó hibrid konfigurációban is készül majd - ne feledjük, 2,5 hüvelykes merevlemezekről beszélünk! A Hitachi szerint, a Flash memóriák egyre csökkenő árának köszönhetően egyre növekszik a jelentősége - és elterjedtsége - a gyakran olvasott és írt rendszeradatoknak a merevlemez helyett az integrált NAND Flash memóriában történő tárolásának. Ez nem csupán az adatok írásának és olvasásának sebességére van jótékony hatással, hanem a rendszer indulási sebességére és a noteszgépek akkumulátor üzemidejére is.

A fejlesztés további iránya, hogy az adatok titkosítását nem az operációs rendszer alatt futó szoftver, hanem magába a hardverbe ágyazott program végzi. A Hitachinál a titkosítást egy jelszó generálta kulcs végzi, melyet a merevlemezen tárolnak. A hibrid meghajtókon mind a Flash memóriában, mind a merevlemezen tárolt adatokat egyaránt titkosítják az AES algoritmus segítségével.

Csak a teljesség kedvéért jegyezzük meg, hogy az adattitkosítás és a PMR technológiákat a világ legnagyobb merevlemez gyártójának számító Seagate már használja egyes termékeiben.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.