Hirdetés
. Hirdetés

A HP szerint 2010 lesz az igazi vízválasztó itthon

|

Felemás évet zárt itthon a HP: bár a legtöbb területen csökkent az árbevétele, piaci részesedéséből nem vesztett.

Hirdetés

A cég sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy bár az őszi időszakban az egész évhez képest fellendült az értékesítés, azt még változatlanul nem tudják, hogy ez csak a hagyományos, Karácsony előtti vásárlási-láz, vagy a válságból való kilábalás felfelé ívelő trendje.

 

A HP értékelése szerint a piac idén 20-25 százalékkal zsugorodott, a legnagyobb esést a nagy értékű szerver értékesítés szenvedte el közel 30 százalékos mínusszal. A legkevésbé érintett terület a kapcsolt szolgáltatások és üzemeltetés területén jelentkezett, ahol a visszaesés alig valamivel nagyobb, mint 10%.

 

A nyomtatási területen a nyomdai divízió az elhalasztott  beruházások miatt nagyon megszenvedte az idei évet, de a válságkezelés és költség-racionalizálás eszközének tekintett nyomtatás-konszolidációk miatt a nagyvállalati értékestés még növekedni is tudott. A kellékanyagok területén volt a legkevésbé érezhető a csökkenés, itt a hazai GDP csökkenésével arányos a visszaesés.

A HP 2010-re sem vár Magyarországon jelentős javulást ezen a területen, a nyomtatási piac további csökkenése mellett a piaci részesedésének megőrzésére törekszik.

 

A PC-üzletág itthon az erőteljes piaci visszaesés mellett a tavalyi - 100 000 darab feletti - számait tudta hozni, nem utolsó sorban az idén tavasszal újra bevezetett Compaq családnak köszönhetően. Az ezen a piacon tapasztalható 30% visszaeséshez képest a közép- és felső kategóriára pozicionált laptopokkal nem ment bele az öldöklő árversenybe, így ez az üzletág mindössze 20%-ot esett vissza.

 

Magyarországon ma már háromszor annyi laptop talál gazdára, mint asztali gép: az értékesítés 75 százalékát a noteszgépek teszik ki, míg a desktop PC-k már csak 25 százalékot adnak. A HP eladásai ettől némileg eltérő képet mutatnak: 2009 során a vállalat eladásainak 60 százaléka volt notebook és 40 százaléka asztali gép. Az eltérés legfőbb oka, hogy a nagyvállalati és államigazgatási szegmensekben - ahol az értékesítésnek mintegy felét a HP mondhatja magáénak - még mindig jóval nagyobb kereslet mutatkozik az asztali eszközök, mint a mobil munkaállomások iránt.

 

A HP véleménye szerint 2010 igazi vízválasztó lesz: az idén megélt mély válság ellenére a hazai kicsi- és közepes IT cégek a végsőkig kifeszítve is, de még talpon tudtak maradni - jövőre viszont elfogyhat minden tartalék, igazi, idén még nem tapasztalt csődhullámot beindítva.

 

 

hp_riport.png

Nézze meg a Computerworld TV riportját Hegedüs Gáborral, a magyar leányvállalat vezérigazgatójával az idei eredményekről!

 

Szeretne nyomtató teszteket, tippeket, trükköket és hasznos ötleteteket olvasni?
Irány a PC World Nyomtatóbázis!

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.