Hirdetés
. Hirdetés

A HTC-Apple megegyezés margójára

|

Nem lesz elég az Apple megegyezés, hogy újra talpra álljon a HTC.

Hirdetés

Az elemzők szerint a hétvégi megállapodástól függetlenül a HTC komoly harcra kényszerül majd, hogy ismét a legnagyobb okostelefon-gyártók között emlegessék. Szombaton a HTC és az Apple bejelentette, lezárták régóta húzódó védjegyvitájukat és 10 éves kölcsönös szabadalmi licenc-megállapodást kötöttek.

Az egyezmény részletei titkosak, de HTC közleménye szerint, nem lesz “negatív hatással “ a pénzügyi eredményeikre. A megegyezés megkíméli a távol-keleti gyártót a költséges jogi csatáktól, amik azzal fenyegették, hogy nem lesz képes értékesíteni androidos okostelefonjait. Korábban az amerikai vámhivatal visszatartotta a HTC legújabb telefonjainak beszállítását az országba, az Apple védjegyek miatt. Ez arra kényszerítette a HTC-t, hogy pénzügyi előrejelzéseiben lényegesen alacsonyabb számokkal dolgozzon. “Legalább nem fogják blokkolni az USA-ba érkező telefonszállítmányokat” - mondta C.K. Lu, a Gartner elemzője.

htc
htc

Vége a vitának

Ugyanakkor a HTC élet-halál harca az okostelefon-piacon túlmutat a jogvitákon, állítják a szakértők, akik a két legnagyobb konkurensre, a Samsungra és az Apple-re mutogatnak. Az IDC szerint egy éve a HTC még a globális okostelefon-piac10 százalékát uralta, de 2012 harmadik negyedévére ugyanez a szám már csak 4% volt. Ezzel szemben az Apple 15 százalékot, míg a Samsung Electronics 31,3 százalékot mondhat magénak.

Gigászok árnyékában

Hogy életet leheljen az eladásokba, a HTC egy sor új androidos készüléket mutatott be idén, például a HTC One X csúcsmodellt. De még ez a készülék sem tudta felvenni a versenyt a Samsung Galaxy S III-mal és az Apple iPhone 4S-sel a harmadik negyedévben.

Az elemzők szerint a védjegy-megállapodás lehetőséget ad majd a tajvaniaknak, hogy több erőforrást fordítsanak a marketingre és a kutatásokra, ami idővel segíthet a talpra állásban. Jelenleg az Apple és a Samsung is elérhetetlen magasságokból uralják a piacot. “Ha nem tudsz versenyre kelni a Samsunggal a marketing területén, akkor ki kell találnod, hogyan tudsz jobb terméket előállítani” - mondta Lu. Hozzátette ”nem azt mondom, hogy a HTC One X egy rossz termék. Csak nem kimagasló”.

Annak érdekében, hogy eséllyel szálljon ringbe, a HTC-nek sokkal jobb készülékeket kell piacra dobnia. „A cég okostelefon-piaci pozíciója akkor indult el lefelé a lejtőn, mikor vezető fejlesztője, Horace Luke lemondott” - mondta Dan Nystedt a TriOrient Investments alelnöke. “Mikor még a helyén volt, igazán szép telefonokat készítettek” - véli Nystedt, aki szerint miután Luke elment, nem voltak képesek hasonló kaliberű helyettest találni a pozíciójára.

Az Apple titkos tervei

Az még mindig nem tiszta, hogy az Apple miért egyezett ki a HTC-vel, hiszen a néhai vezérigazgató, Steve Jobs termonukleáris háborút hirdetett annak érdekében, hogy eltörölje a Föld színéről az Android operációs rendszert. Az Apple ugyanakkor úgy tűnik, nem tekint komoly versenytársként a HTC-re és ezért volt hajlandó megegyezni, még akkor is, ha a perek komolyan hátráltatták a HTC-t – állítja Nysted. Véleménye szerint az Apple azért hagyott levegőt a tajvaniaknak, hogy azok legfőbb riválisának, a Samsungnak jelentsenek konkurenciát. “Millió oka van, amiért megállapodhattak. Lehet, hogy a HTC-nek voltak olyan védjegyei, amik kellettek az Apple-nek. De az Apple könnyen kirúghatta volna a HTC alól a széket”.

Az IDC elemzője, Teck Zhung Wong szerint a megegyezés arra bátoríthatja az Apple-t, hogy más androidos gyártókat is rávegyen a védjegy-díjak fizetésére. Ezek a díjak közvetve növelik az Android használatának díját. “Ez arra noszogathatja a gyártókat, hogy keressenek Android alternatívákat, mint mondjuk a Windows Phone OS-t” - mondta Wong.

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.