Hirdetés
. Hirdetés

A Huawei és a dolgok internete

|

Nyolc év múlva már csaknem 100 milliárd IoT-eszköz működik majd a dolgok internetében, és óránként 2 millió szenzort fognak telepíteni. Az IHS piackutató cég előrejelzése szerint az IoT-eszközök globális megrendelései 2020-ra meghaladják majd a 180 milliót, és piaci részesedésük 30 milliárd amerikai dollár körül lesz.

Hirdetés

A Huawei Technologies Hungary éves kamionos road show-ján vázolta fel az 5G-vel kapcsolatos új információkat.

- Az ötödik generációs mobilhálózatok kutatásfejlesztési, szabványosítási és kivitelezési folyamata kevesebb időt vesz igénybe, mint a 3G, 4G bevezetésekor - mondta Vörös Zsolt, a Huawei Technologies Hungary vezeték nélküli hálózatfejlesztésért felelő igazgatója. Amikor 5G-ről beszélünk, mindenki a vezeték nélküli hálózatokra gondol, de a hátteret biztosító átvitel-technikai - s már vezetéken zajló - összeköttetést is fejleszteni kell. Ezek alkotnak majd egy komplett egész 5G rendszert.

Míg a korábbi technológiák esetében főleg a beszállítók voltak érdekeltek az újabb és újabb generációs hálózatok kiépítésében, hogy berendezéseiket, fejlesztéseiket minél előbb értékesíteni tudják, addig az 5G terjedésénél a különféle társadalmi és gazdasági igényekre kifejlesztett architektúra lesz a domináns hajtóerő. Ezért fontos a hálózatszeletelés (network sliceing), amellyel rugalmasan biztosítható a rendszerkapacitás az éppen szükséges felhasználói igényeknek megfelelően. Tehát nem előre kiosztott, dedikált, és így "pazarolt" erőforrásokkal kell a távközlési szolgáltatóknak gazdálkodniuk, hanem az adott pillanatban leginkább használt applikációk, funkciók szerint lesz beosztható az erőforrásuk.

Régen az eszközöket egy-egy technológiára dedikáltan fejlesztették, ma már ugyanazok az eszközök szolgálják ki valamennyi technológiát (SingleRan). Az 5G-vel megvalósul majd az, hogy a hálózati erőforrások - eszközök, berendezések - is rugalmasan csoportosíthatóak lesznek, a hálózatszeleteléshez hasonlóan.

A trendek azt mutatják, hogy míg 2010-ben mindössze napi fél órát töltöttünk mobilozással, az 5G-s előrejelzések szerint 2025-ben ez az idő 5,5 órára emelkedik majd. A többletidőt leginkább az alkalmazások használata adja (biztonsági kamerák figyelése, a hűtőszekrény ellenőrzése, parkolóhelyek keresése stb.).

Sándor Dénes, a Huawei Technologies Hungary vezető mérnöke szerint az önvezető járműveket már nem autóként, hanem programozott robotokként kell elképzelni. Biztonságos működésükhöz az 5G hálózatoknak négyzetméterenként 10 Mb/s-os hálózati adatátvitelt kell majd produkálniuk, késleltetés nélkül, 500 kilométeres hatótávolságig.

Ahogy a mobilkommunikáció, a képalkotási technológiák és a mesterséges Intelligencia (AI) integrációja egyre inkább előtérbe kerül, a felhasználó-központú intelligens élet hamarosan valósággá válhat. Ez új lehetőségeket és kihívásokat hoz majd a PC-k és a mobileszközök ágazatába is.

A jövőbeli szupertelefonok vadonatúj információkezelést valósítanak majd meg. A sokféle IoT-szenzorral ellátott mesterségesintelligencia-technológiák kombinációja lehetővé teszi majd a kütyük számára, hogy észleljék és megértsék környezetüket, tulajdonképpen önmaguktól gondolkodnak és cselekednek majd. A kínai mobiltelefon-gyártó szerint a szupertelefon magát a készüléket, az internet-kapcsolatot, a felhőt és az őt működtető chipet használja majd fel ahhoz, hogy lemásolja, sorrendben: az emberi test, a beszédnyelv, az agy és a szív működését.

Hirdetés

Hardverek, szoftverek, tesztek, érdekességek és színes hírek az IT világából ide kattintva!

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.