Hirdetés
. Hirdetés

A járvány idején is dübörög a NASA Hold-programja

|

Az űrkutatási hivatal már a Hold körül keringő űrállomás utánpótlásának szállítását szervezi.

Hirdetés

A NASA nagy álma az, hogy a közeljövőben újra embert küld a Holdra, és ennek kerében néhány napja fontos teherszállítási szerződést kötött a SpaceX-el.

Hirdetés

Az új együttműködés a NASA Artemis programjának eleme, amely 2024-ben el akarja juttatni az első nőt a Hold felszínére. Ennek részeként épülne fel a Hold körül keringő Gateway űrállomás, amelyen az űrhajósok dolgozhatnak, illetve felkészülhetnek a Hold-expedíciókra.

A Nemzetközi Űrállomáshoz hasonlóan a Gateway-re is rendszeresen küldenek majd fel tudományos eszközöket és élelmiszer-utánpótlást, és a SpaceX az első olyan cég, amellyel a NASA ilyen fuvarozási szerződést kötött.

Ilyen lesz a Dragon XL (forrás: SpaceX)

A SpaceX már tíz éve szállít a Nemzetközi Űrállomásra a Falcon 9 hordozórakéta, illetve a Dragon űrkapszula segítségével. A Gateway szállítmányaihoz a cég most egy nagyobb befogadóképességű, Dragon XL névre keresztelt új eszközt fejleszt, amely a SpaceX Falcon Heavy hordozórakéta segítségével fog felszállni.

Az egyes küldetések között a Dragon XL 6-12 hónapig a Gateway-hez kapcsolódva várakozik majd.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.