Hirdetés
. Hirdetés

A jövő processzorait felhőre optimalizálják

|

Csúcssebességű processzorairól rántotta le a leplet az Intel, melyek az olyan adatintenzív alkalmazások kiszolgálására hivatottak, mint a cloud szolgáltatások vagy analitika - minimálisra csökkentett fogyasztás mellett.

Hirdetés

Az jövő szerprocesszorainak kulcsa az úgynevezett konvergens hálózati kapcsoló (converged fabric controller) lesz, melyeket az Intel integrálni tervez chipjeibe. Ezáltal gyorsabbá válik a szerverkommunikáció, miközben az adatközpontok még inkább csúcsra lesznek járathatók. Raj Hazra, az Intel Architecture Group alelnökének elmondása szerint ezzel virtualizálttá válik az I/O és még szorosabb lesz a viszony a tárolók és hálózat között. Egy integrált vezérlő pedig szélesebb utat - akár 100 GB-ot másodpercenként - biztosíthat az adatoknak, így jelentősen hatékonyabbá teszi az elosztott számítási környezetek teljesítményének kihasználását.

Az integrált hálózati kapcsoló néhány éven belül megjelenhet a vállalat Xeon szerverprocesszoraiban, nyilatkozta Hazra. Pontos dátumot nem kívánt közölni az Intel alelnöke, de azt elárulta, hogy a vállalat már rendelkezik azzal a gyártási eljárással, mellyel a vezérlő a tranzisztorrétegre adaptálható. És mindez alig néhány wattal növeli meg a fogyasztást, állítja az Intel.

Csupán követi az igényeket a chipgyártó, hiszen az olyan óriási webszolgáltató cégek, mint a Google, a Facebook vagy az Amazon, mind nagy mennyiségben vesznek szervereket, melyek a lehető legkevesebbet kell, hogy fogyasszák, amellett, hogy közben teljesítményüknek skálázhatónak kell lennie. A vezérlő megkönnyíti az alacsony késleltetésű adatmozgást a processzorok, a memória, a szerverek és az olyan végpontok között, mint a storage és appliance eszközök. Hazra elmondása szerint szerverimplementációtól és rendszertopológiától függően a fejlesztés rugalmas működést tesz lehetővé, a lehető legenergiahatékonyabban szervezheti az adatforgalmat. A csúcsteljesítményű számítástechnikai eszközök és szerverkörnyezetek sokat profitálhatnak a vezérlő azon képességéből, hogy ki tudja használni az InfiniBand, az Ethernet networking és az egyedi belső csatlakozási technológiák előnyeinek összességét. A cloud rendszerek pedig olyan mikroszervereket vehetnek alkalmazásba általuk, melyek hagyományos Ethernetre és PCI-Express technológiákra alapulnak.

A hálózati kapcsoló jelenleg a processzoron kívül kap helyet, de tranzisztorszintű integrációja jelentősen csökkenti a processzortól és a memóriától való adatlekéréshez szükséges energiaigényt. Hazra elmondása értelmében „sűrűbbé”, koncentráltabb erejűvé tehetők általa a szerverek, azzal, hogy kevesebb alaplapra, kábelre és tápegységre lesz szükség. Ez nem csak az adatfeldolgozás sebességére lesz jótékony hatással, de csökkentheti az energiaszámlát is.

Nehéz idők járnak az Intelre

A vállalat processzor-üzletágának gyengélkedése miatt - melyet a lelassult PC-eladások okoznak - a chipgyártó ezen szegmensből származó profitját elsősorban a nagyobb profitszinttel kecsegtető adatközponti üzlet mozgatja. Az Intel abban a kivételes helyzetben van, hogy CPU-i dominálnak a szegmensben, ám ezt a pozíciót meg is kell tartani. Ezt a célt szolgálta a tavaly júliusban nem tisztázott összegért felvásárolt, hálózatokkal foglalkozó Fulcrum, az InfiniBand eszközök megvásárlása a Qlogic-tól 125 millió dollárért idén januárban, majd a Cray-jel bonyolított 140 millió dolláros áprilisi ügylet.

Nem pihen természetesen az AMD sem, mely saját megoldását a SeaMicro-tól szereze be. Az idei évben történt technológiavásárlás az Advanced Micro Devices-nek 334 millió dollárjába került.

Azt, hogy milyen a helyzet, jól mutatja a pénteki Intel profit warningot követő Morgan Stanley leminősítés. A harmadik negyedévre vonatkozóan mind az árbevétel várakozást (14,2 milliárd dollárról 13,2 milliárd dollárra), mind pedig az EPS várakozást (0,61 dollárról 0,52 dollárra) jelentősen leszállította, valamint a tech óriás részvényeit alulsúlyozásra javasolja. A pénteki nagy zuhanás után ma is lefele készül nyitni az Intel, pre-marketben a részvény ára -0,70 százalékkal került lentebb a pénteki záró értékéhez képest. A vállalat papírjainak elmúlt egy hónapja szinte folyamatos lejtmenetet mutat:

Intel részvények 2012.08.13-09.10
Intel részvények 2012.08.13-09.10

Pénteken egyébként 1 milliárdos csökkenést jelentett be a vállalat a harmadik negyedéves várható eladásokra: 13,2 milliárd dollárra becsüli az Intel az adatot, szemben a korábbi, 14,3 milliárd dollárral. A vállalat közlése szerint a korábbi, 63 százalékos bruttó haszonkulcs 62 százalékra esik vissza. Mindez azt jelenti, hogy a tavalyik harmadik negyed eladási adataihoz képest 7,2 százalékos csökkenés figyelhető meg, ami 11 negyedéve tartó folyamatos éves szintű emelkedést tört meg.

Hardverek, szoftverek, tesztek, érdekességek és színes hírek az IT világából ide kattintva!

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.