Hirdetés
. Hirdetés

A JPEG formátum ismét ingyenessé válik?

|

Rövidesen eldől, hogy fellélegezhetnek-e a digitális kamerákat és képszerkesztő szoftvereket gyártó cégek: amennyiben az amerikai szabadalmi hivatal megsemmisíti a .jpg formátum szabadalmi oltalmát, akkor nem kell többé fizetni a szabadalom birtokosának.

Hirdetés

A Cnet informatikai szaklap cikke szerint a Public Patent Foundation - amelynek a kérésére foglalkozik a hivatal az üggyel - legfőbb célja, hogy eltöröljék az értelmetlen és az emberiségre nézve káros szabadalmakat. Tavaly sikerült elérniük, hogy a Pfizer - a közérdeket figyelembe véve - módosítsa egy világszerte népszerű koleszterinszint-csökkentő gyógyszer szabadalmát. Nagyon sok szabadalmat megtámadnak a hivatalnál, és az esetek hetven százalékában történik valamilyen változás, de általában nem érvénytelenítik a szabadalmat, állítja a jogvédő a szervezet. A .jpg szabadalom megsemmisítése azonban nagyon sok cégnek érdeke lenne, mert szinte nincs olyan terület a számítástechnikában, ahol ne használnák.

A Forgent Networks 1997-ben jutott hozzá a tíz évvel korábban, 1987-ben levédett 4,698,672-es szabadalomhoz, amely szerinte lefedi a digitális kamerákban és számítógépekben használt .jpg tömörítési eljárást. Érdekes módon a Forgent csak 2002-ben kezdett licencdíjat kérni a .jpg használatáért, amikor a formátum már világszerte elterjedt. Bár a nemzetközi .jpg bizottság megkérdőjelezte a szabadalom érvényességét, a kameragyártók nem harcoltak az igazukért, inkább csendben fizettek. A Forgent több mint százmillió dolláros bevételt szerzett a licencdíjakból, és a cég vezetői szerint a szabadalom több mint egymilliárd dollárt érhet, persze csak ha nem érvénytelenítik, mert ha ez megtörténik, akkor futhatnak a pénzük után.

Richard Snyder, a Forgent vezérigazgatója mindenesetre magabiztosan várja a megkezdett vizsgálat eredményét. Nyilatkozata szerint három évig dolgoztak azon, hogy megalapozzák a .jpg szabadalommal kapcsolatos igényeiket. Sokan az informatikai fejlődés gátjának tekintik a szabadalmakat, és a nyílt forráskódú szoftvereket készítő cégek és más fejlesztők is azt állítják, hogy az ilyen szabadalmak miatt nagyon nehezen tudnak megjelenni új termékekkel a piacon. A szabadalmak tulajdonosai ugyanakkor azt hangoztatják, hogy ellenlábasaik csupán ingyen szeretnék használni a többi cég találmányait, és a legfőbb gond azokkal a cégekkel van, amelyek nem mennek bele a licencdíjak megfizetésébe.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.