Hirdetés
. Hirdetés

A K-félvezető övezet stratégia: felépítik a világ legnagyobb ellátási láncát 2030-ra

|

A globális befolyásszerzésben igen fontos pozíció lesz a jövőben.

Hirdetés

A félvezetőipar dominanciájáért folytatott globális verseny egyre élesebbé válik, mivel a nagy gazdaságok, például az Egyesült Államok, Európa és Kína mind bejelentették, hogy nagyszabású beruházásokat terveznek. A koreai kormány május 13-án szintén nyilvánosságra hozta a K-félvezető stratégia című dokumentumot, amelyben a chipgyártók, köztük a Samsung vagy az SK Hynix több mint 510 billió won (mintegy 370 milliárd euró) értékű beruházást vetítettek előre 2030-ig. A szöuli kormány azt is megígérte, hogy adókedvezményekkel és infrastrukturális csomagokkal támogatja az iparágat - jelentette a koreai KBS hírportál.

A célkitűzés tehát az ország chipgyártási képességének további bővítése és a koreai chipgyártók globális vezető szerepének megteremtése. A terv különösen nagyszabású és változatos támogatási intézkedéseket tartalmaz annak érdekében, hogy a koreai chipgyártók a COVID-19 világjárvány miatt a globális félvezető-ellátási hálózatban bekövetkezett változások közepette kezdeményező szerepet vállalhassanak. A hatalmas beruházások mellett nagy figyelmet kapott a "K-Chip övezet", amelyben a nagyvárosi területek, például Pangyo, Pyeongtaek és Icheon egy övre lennének felfűzve, ahol a chipipar minden különböző szakaszát - a tervezéstől kezdve a gyártáson, a berendezések előállításán át az anyagok kutatásáig - egy területen ápolják és fejlesszék. Az átfogó intézkedések egyértelmű kísérletet jelentenek arra, hogy a pandémia által szétzilált félvezető ellátási láncok újraszervezésekor Dél-Korea megszerezze a globális vezető helyet. Ez ugyanis a globális befolyásszerzésben igen fontos pozíció lesz a jövőben, és hosszú távon is jelentősen hozzájárulhat az ország versenyképességéhez.

Hirdetés

Az értékesített félvezetők mennyiségét tekintve Dél-Korea eddig is az élbolyban volt, de a befektetések megtérülését tekintve az ottani cégek nem álltak jól. Ennek az az oka, hogy a koreai chipipar nem tudta diverzifikálni erősségeit. A félvezetők nagyrészt memória- és rendszerchipekre oszthatók. A memóriachipek terén Korea vitathatatlanul vezető szerepet tölt be, de ez az ágazat nem termel nagy nyereséget, és rendkívül érzékeny a gazdaság hullámzásaira. Ezt a féloldalasságot akarja megszüntetni a K-félvezető övezet stratégia. Az iparágat úgy akarják átformálni, hogy a memóriachipeken kívül minden mást félvezetőipari terméket is gyártani fognak beleértve még a csomagolóanyagokat is, így a stratégia hatással lesz más ágazatokra is.

A szöuli politikai vezetés a világ legjobb félvezető-ellátási láncát kívánja létrehozni a saját területén. Az úgynevezett "K-Chip övezet" összeköti Pangyót Kiheunggal, Hwaseonggal, Pyeongtaekkel, Onyanggal északról délre, valamint Icheon és Cheongju és Yongin között teremt összeköttetést keletről nyugatra egy "K" alakú övezetet alkotva. A gyártásra, anyagokra, csúcstechnológiai berendezésekre, csomagolásra és összeszerelésre szakosodott vállalatok belépnek az övezetbe, míg a meglévő cégek növelni fogják beruházásaikat. A hatalmas adókedvezményekkel meginduló program nem csak gyértókapacitásokat, hanem 270 ezer új munkahelyet is létrehoz a csúcstechnológiai iparban.

Hardverek, szoftverek, tesztek, érdekességek és színes hírek az IT világából ide kattintva!

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.