Hirdetés
. Hirdetés

A kezünkben lehetnek öt éven belül a kis gyémánt alapú kvantumszámítógépek

|

A kicsi, megfizethető, "plug-and-play" kvantumszámítógépek egy lépéssel közelebb kerültek a megvalósuláshoz. Egy ausztrál startup 13 millió dollárhoz jutott a gyémántalapú számító

Hirdetés

Az egyetemi spinoffként induló a Quantum Brilliance megtalálta a módját, hogy szintetikus gyémántokat használjon kvantumszámítások működtetésére. Most egy ötéves küldetést teljesít éppen, amelynek célja, hogy kereskedelmi szempontból életképes kvantumgyorsítókat állítson elő. Egy olyan kártyát akarnak létrehozni, amelyet a grafikus kártyákhoz hasonlóan bármely meglévő számítógépes rendszerbe be lehet dugni. A cég terve egy 50 qubites gyorsítókártya bemutatása 2025-re.

"Nem áltatjuk magunkat. Még rengeteg munka vár ránk. De most már öt év áll rendelkezésünkre ahhoz, hogy egy uzsonnásdoboz méretű eszközt gyártsunk" - mondta Dr. Andrew Horsley vezérigazgató.

Ennek érdekében a Quantum Brilliance 20 mérnököt, tudóst, fizikust, szoftvermérnököt és vezérlőmérnököt vesz fel. A közreműködésükkel létrejövő kvantumgyorsító kártya értékes lesz az önvezető autógyártók, anyagkutató laboratóriumok, logisztikai központok és pénzügyi szolgáltató cégek számára.

Hirdetés

"Ha az önvezető autóban van egy ilyen, akkor az sokkal jobban tudja majd értelmezni a környezetét, és okosabb döntéseket hozhat. Vagy akár egy rakás ilyen gép is lehet egy szuperszámítógépben, amely a kémiai tulajdonságok kombinációin dolgozik, hogy gyorsan szimuláljon új akkumulátor-anyagokat vagy gyógyszereket" - jelentette ki Horsley.

A Quantum Brilliance sikere abban áll, hogy a gyémántot a kvantumfeldolgozás motorjaként használja, ugyanúgy, ahogyan a szilícium adja a meglévő chipek alapját. A legfontosabb, hogy mindez szobahőmérsékleten, viszonylag egyszerű vezérlőrendszerekkel elvégezhető. A konkurens technikákhoz kriogén hűtésre vagy bonyolult lézerekre van szükség a szubatomi rezgések csillapításához, amelyek megzavarhatják a törékeny kvantumállapotokat.

"A gyémánt annyira merev, hogy még szobahőmérsékleten is hosszú élettartamú kvantumtulajdonságokkal dolgozhatunk. Ez a kulcs. Van egy gyémántunk, amelyben ultranagy sűrűségű qubitek vannak normális környezeti körülmények között" - közölte a cégvezető. A technológia tehát készen áll. Most az a kihívás, hogy kereskedelmi szempontból életképes valósággá váljon. "Meg kell növelnünk a qubitek számát, miközben a vezérlőrendszerek méretét hordozható méretűre kell zsugorítanunk" tette hozzá.

Ezzel egyidejűleg különböző vállalatok és intézmények a szimulált kvantumszámítógépek tesztkörnyezeteként fognak működni, hogy megtervezhessék a valódi dologhoz használható szoftvert. Horsley szerint ez segít az ausztrál vállalatoknak megérteni a kvantumszámítást és a saját alkalmazásaikat, hogy készen álljanak arra, hogy amint elérhetővé válnak ezek a nagy teljesítményű eszközök, kereskedelmi célokra is felhasználják azokat.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.