Hirdetés
. Hirdetés

A kínaiak dühösek a Microsoftra

|

Kalóz Windowsok ezrei sötétülhettek el. Jogos volt a lépés?

Hirdetés

A kínai internet felhasználóknál a Microsoft kihúzta a gyufát, mikor a kalózellenes küzdelem jegyében számítógépeket vizsgált át az országban azok eredetiségét kutatva. A szoftver-eredetiséget vizsgáló Windows Genuine Advantage program ugyanis a telepített Windows operációs rendszereket ellenőrizte és sötétítette el azok képernyőit, ha megbuktak a vizsgán. A felhasználók tudta és beleegyezése nélkül, a háttérben.

Az korábban már nyilvánvalóvá vált, hogy a Windows eredetiség-ellenőrzője akkor is küld információkat a Microsoftnak, ha ezt a felhasználó nem szeretné. A modul az Internet Explorerbe épül be, és csak ennek használata után lehet hozzájutni bizonyos frissítésekhez és kiegészítésekhez a Microsoft online letöltő központjából. A szoftver az eredetiség-ellenőrzés keretében egész sor adatot küld a Microsoftnak a felhasználó gépéről, beleértve a többek közt a Windows és az Office termékkulcsát, a merevlemez sorozatszámát, a BIOS azonosítóját és a számítógép hálózati kártyájának azonosítóját (MAC-address). Itt bukott ki nagy valószínűséggel több kínai hamis Windows is.

 

vistachina.jpg


"Miért csatlakozhatott a Microsoft a gépemhez? A számítógép az enyém! Semmilyen joguk nincs hozzá, az én beleegyezésem nélkül" - írja egy dühös blogger a népszerű kínai sina.com oldalon. Míg Dong Zhengwen, pekingi ügyvéd a China Daily-nek nyilatkozva egyenesen hackernek nevezte a redmondi céget, s nem is akármilyennek: "a Microsoft a legnagyobb hacker Kínában, mivel a felhasználók és a hatóságok engedélye nélkül hatolt be a számítógépükbe". Szerinte ráadásul ezért a redmondi cég perelhető is, mivel a kínai jogszabályokkal ellentétes a cselekedete. A Microsoft közleményben védte meg az akciót, mondván céljuk a szellemi termékek védelme. S a jelen akciójuk célja a megelőzés volt.

Az ügy előzménye, hogy a Microsoft tegnap kalózellenes világnapot hirdetett, amelynek keretén belül 20 amerikai bolthálózatot pereltek be illegális kópiák árusítása miatt, s globális akciót hirdettek. Kínában becslések szerint a 200 millió számítógép-használónak a többsége illegális szoftverrel telepített számítógépet használ. Ezen okból egy hónappal ezelőtt az amerikai cég árleszállítási akciót indított: a nem vállalati ügyfeleknek a korábbi 700 jüan (16 850 forint) helyett ezentúl 200 jüanért kínálják az Office-csomagot. Igaz a másolt változat még mindig olcsóbb: 10 jüanért (körülbelül 300 forint) is elérhető. Ottani árakon egy ebéd áráért.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.