Hirdetés
. Hirdetés

A Kreml cirill doméneket akar

|

Az orosz vezetés attól tart, hogy az orosz nyelv veszít jelentőségéből a volt szovjet köztársaságok helyi nyelvével és az angollal szemben.

Hirdetés

Dmitrij Medvegyev, Oroszország elnöke szorgalmazná a cirillbetűs domének bevezetését és használatát. Az ötlet annak a programnak a részeként merült fel, amelynek során igyekeznek az oroszt, mint globális nyelvet népszerűsíteni. Az orosz jelenleg a hatodik a legtöbb ember által beszélt nyelvek sorában a mandarin kínai, az angol, a hindi/urdu, az arab és a spanyol után. Medvegyev szerint világszerte 300 millió ember kísér figyelemmel valamilyen orosz nyelvű médiát, ezért a cirill doménnevek alapvetően szükségesek lennének a nyelv fontosságának növeléséhez, "melyet elnökként kulcsfontosságú feladatának tart".

"Minden tőlünk telhetőt meg kell tennünk azért, hogy a jövőben elérjük a cirill internetes doménnevek használatát - ez nagyon komoly dolog" - mondta Medvegyev az Orosz Sajtó Nemzetközi Kongresszusán tartott beszédében. "Úgy vélem, igen jó esélyünk van arra, hogy kiharcoljunk egy ilyen döntést az internet világában."

 

cirilldomain.jpg

 

 

 

Medvegyev igyekszik az internethez értő ember képét sugározni, ami nagy valószínűséggel nem csupán egy felvett póz. Azon túl, hogy úgy nyilatkozott: minden reggel az interneten néz körül hírek után, közszereplései alkalmával is már látták mobiltelefonján keresztül szörfölni a neten.

Jelenleg - mint a legtöbb országban - az orosz internetes oldalak is latin betűs doménneveket használnak. A címek leggyakrabban .ru, egyes esetekben .su végződésűek. Az utóbbi a Szovjetunió (Soviet Union) létezésének idejéből származó örökség.

Oroszország a .rf - Russian Federation - Orosz Föderáció - doménvégződés bevezetését akarja elérni, de cirill írás szerint.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.