Hirdetés
. Hirdetés

A legelső kép, amit a webre töltöttek

|

Lassan húsz éve annak, hogy elkészült az a kép, ami elsőként került fel a világhálóra.

Hirdetés

2012. július 18-án ünnepli 20. évfordulóját az a fotó, mely elsőként debütált a weben. A házilag legyártott promóción a genfi Les Horribles Cernettes együttes látható, amely szintén két évtizede alakult a CERN munkatársaiból. Noha az elmúlt húsz évben talán ha 10 szerzeményük született, nagyon találó témákat dolgoztak fel. Dalaikat koruknak és korszakuknak megfelelő köntösbe csomagolták, ám olyan címekkel, mint a „Folyékony Nitrogén”, „Mr. Higgs” vagy “Surfin’ on the Web”.



Annak ellenére, hogy nagyjelentőségű remekműről van szó, kritikusai szerint nem a tudományt vagy a technológiát hivatott szolgálni, de összességében mégis csak erről van szó. A fotót ugyanis Silvano de Gennaro, a CERN egyik IT-fejlesztője készítette, aki többek között Tim Berners-Lee-vel dolgozott. Neki köszönhetjük nem utolsó sorban az első weboldalt, a HTML-t, vagy éppen a HTTP-t is.

1992. július 18-án Gennaro a CERN-dolgozók évenkénti nagyszabású rendezvénye, a Hardronic zenei fesztivál színfalai mögött várt a cerni csapat színpadra lépésre, miközben azon gondolkodott, hogy milyen legyen az általa menedzselt brigád – akiknek mellesleg a zenéit is írta – lemezének borítója, így hát megkérte a négy hölgyet, pózoljanak egyet. Mikor elkattant a Canon EOS 650 gépe, még nem tudta, hogy történelmet írt – mondta.

Balról: Angela Higney, Michele de Gennaro, Colette Marx-Neilsen, Lynn Veronneau.

De miért vált a Cernettes a fotózás történelmének részévé, és miért nem, mondjuk a részecskegyorsításé? Mert Berners-Lee és csapata által kifőzött vadonatúj, ám annál inkább kezdetleges World Wide Web-nek úgy tűnik, még a fotók sem okoztak problémát. Átsétált tehát kollégájához néhány lépéssel odébb, és megkérte Gennaro-t, hogy töltse fel a képet.

A fejlesztő egy .gif állományt hozott létre a július 18-ai fotóról egy őskori Photoshop segítségével. A .gif formátum ekkor mindössze öt éve létezett, és az egyik leghatékonyabb tömörítési módot alkalmazta.

„A webet 92-ben és 93-ban csakis a tudósok használhatták” – emlékezett vissza Gennaro. „Mégis miért akarod feltenni a Cernettes-t? Ez csak szöveges! - kérdeztem tőle, mire ő azt felelte: Gyerünk már, jó móka lesz.” És tulajdonképpen ezen van a hangsúly, hiszen mindaddig a hálózatokat csak is nagyon komoly, és tudományos anyagokhoz használták. Az, hogy az internetet másra is lehetne használni, mint hogy tudósok csapatmunkában a világ minden pontjáról világraszóló felfedezéseket tegyenek, kifejezetten forradalminak számított.

Annak ellenére, hogy a fotót a világnak mindössze mikroszkopikus része látta – hiszen többen látták az együttes posztereit a CERN környékén – hatalmas lépésnek tartják, amitől a világ megváltozott. A kép ennek megfelelően feledésbe is merült, a Mac, amin a .gif-et csinálták, 1998-ban meghalt, és magával vitte a kép eredeti verzióját is.



A huszadik évforduló alkalmából koncertet is ad a CERN munkatársaiból álló Les Horribles Cernettes július 14-én.

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.