Hirdetés
. Hirdetés

A legjobb fél terabájtos merevlemezek

|

Közeleg az 1 terabájtos modellek kora, de már az 500 gigabájtos egységek fajlagos költsége is elérte az elfogadható szintet.

Hirdetés

A Seagate felvásárolta a merevlemez-piac egyik meghatározó szereplőjét, a Maxtort, így már csak négy gyártó maradt versenyben, amely képes tartani - vagy éppen diktálni - a fejlődés ütemét. Az utóbbi két-három évben a háttértárak kapacitásának növekedése mintha lelassult volna - elsősorban technológiai okok miatt -, de úgy tűnik, mára stabilizálódott a helyzet. Az 500 gigabájtos egységek tavalyi megjelenése fizikailag és lélektanilag egyaránt áttörést jelentett, mert míg korábban az egymást követő modellek kapacitásbeli különbsége mindössze 40-50 gigabájt volt, ma már láthatólag sokkal nagyobb léptékben bővül a tárterület - jellemzően 250 gigabájttal. Hála a gyors fejlődésnek, a terabájt már csak egy viszonylag kis ugrás volt az 500 gigabájthoz képest.

Mint a bevezetőben említettük, minden gyártónak van már fél terabájtos merevlemeze, ezért ezek itthon is könnyebben beszerezhetők, szemben a szárnyaikat még éppen csak bontogató 1 terabájtosakkal, amelyekkel egyelőre csak a Hitachi és Seagate készült el. Érdemes megfigyelni, hogy ár szempontjából elég nagy a szórás az egyes gyártók termékei között. Míg a Samsung és a Western Digital tárolói az olcsóbb kategóriát képviselik, a Seagate és a Hitachi modelljei egy picivel többet kóstálnak. A Seagate esetében a magasabb ár érthető, hiszen az új Barracuda 7200.10 család már a merőleges adatrögzítési eljárást (PMR) alkalmazza, amely a hagyományos technikával szemben számos előnyt nyújt, és hosszabb távon is megoldást jelent azokra a problémákra, amelyek eddig hátráltatták a merevlemezek kapacitásának további növekedését.

perpendicular_k.jpg
A hagyományos és a merőleges adatrögzítési eljárás

Fordulatszámban változást nem tapasztalhatunk, még mindig a percenkénti 7200-as érték a jellemző; az ennél nagyobb, 10-15 ezres fordulatszám továbbra is a Western Digital Raptor, illetve a szerverbe szánt merevlemezek privilégiuma. A gyorsítótár mérete minden tesztelt modellben 16 megabájt, bár várhatóan lesz ennél nagyobb is, mivel a Hitachi terabájtos merevlemezében már ennek kétszerese, összesen 32 megabájt találtható.

A merőleges adatrögzítési eljárás >>

A résztvevők és a tesztelés menete >>

Mérési eredmények >>

Konklúzió és értékelés >>

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.