Hirdetés
. Hirdetés

A Lenovo lehet a világ legnagyobb PC-gyártója

|

A kínai vállalat heteken belül átveheti a vezetést a legnagyobb számítógépgyártók rangsorában. Kérdés, hogy az alacsony haszonkulccsal operáló cég hosszú távon is képes lesz-e tartani a tempót a konkurensekkel.

Hirdetés

Az IDC és a comScore adatai szerint a kínai Lenovo heteken belül átveheti a vezető helyet a Hewlett-Packardtól (HP) a legnagyobb nemzetközi PC-gyártók rangsorában. Ha valóban sikerül a bravúr, a Lenovo lehet az első kínai székhelyű technológiai vállalat, amelyik letaszítja a trónról amerikai riválisát.

Az IDC múlt héten kiadott tanulmánya szerint a Lenovo jelenleg 14,9 százalékos piaci részesedéssel a második a 15,5 százalékos HP mögött a legnagyobb személyi számítógép gyártók tabelláján; a HP negyedről-negyedre veszít a részesedéséből, miközben a Lenovo folyamatosan terjeszkedik. A harmadik helyet a Dell bérelte ki magának.

A comScore adatai szerint a Lenovo még közelebb áll ahhoz, hogy átvegye a vezető helyet: felmérésük szerint már csak 0,2 százalékkal vannak lemaradva a HP mögött.

Alacsony haszonkulccsal dolgoznak

A Lenovo sikerének egyik titka, hogy a cég legnagyobb versenytársaival ellentétben, igen alacsony haszonkulccsal értékesíti a termékeit. A szakemberek szerint a kiskereskedelmi ár és a nyereség arányának ilyetén alakulása hosszabb távon komolyan veszélyeztetheti a gyártó prosperitását.

A Thomson Reuters felmérése szerint míg a legutóbbi negyedévben a HP 7,4 a Dell pedig 6,2 százalékos haszonkulccsal dolgozott, a Lenovo alig 1,4 százalékos nyereséget termelt asztali és hordozható számítógépei értékesítéséből. Larry Dignan, a ZDNet elemzője szerint azért tudják ilyen alacsonyan tartani a marzsot, mert a fejlesztés mellett termékeik gyártását is saját erőből oldják meg: nem kell a Foxconnhoz hasonló bedolgozókra költeniük.

A Lenovo bevételei legnagyobb részét továbbra is a belföldi piacon termeli meg, de gyártó az Egyesült Államokban és Európában is egyre nagyobb részesedéshez jut. A kérdés, hogy képes lesz-e fenntartani jelenlegi növekedési ütemét. Ha igen, valószínűleg hosszabb távra is berendezkedhet majd a csúcson.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.