Hirdetés

A lítiumion-akkuk meghódítják az adatközpontokat

|

A Bloomberg 2025-re 40 százalékos Li-ion penetrációt jósol a szerverparkokban.

Hirdetés

Ma már egyre több adatközpont-tulajdonos tudja, hogy az elmúlt néhány évben megjelenő lítiumion-akkumulátorok rendkívüli előnyöket jelentenek az adatközpontok készenléti tartalékrendszerei, köztük a szünetmentes tápegységek (UPS) számára. A Bloomberg New Energy Finance jelentése szerint 2025-re a szerverparkok tartalékkapacitásának 40 százalékát a Li-ion akkumulátorok fogják biztosítani, így egyre nagyobb szerephez jutnak a hagyományos, ólomakkumulátorokkal (VRLA) szemben. Ezt a tendenciát erősíti a Schneider Electric is, amely 2016-ban elsőként jelent meg a piacon a lítiumionos szünetmentes tápegységek technológiájával.

Li-ion vs. VRLA
Az üzleti szempontból létfontosságú alkalmazásokat és IoT-rendszereket egyre több vállalat helyezi közelebb a hálózat pereméhez a gyorsabb reagálás és a hatékonyabb teljesítmény érdekében. Ezeken a helyszíneken azonban nem mindig állnak rendelkezésre megfelelő szakemberek az áramellátási feladatok megoldására. Emiatt a folyamatos áramellátást biztosító berendezések - köztük a szünetmentes tápegységek - rendszeres karbantartása elmaradhat, ami egyrészt a vállalat működését negatívan befolyásoló, váratlan leállásokhoz, másrészt költséges eszközcserékhez vezethet.

Hirdetés

Ezekre a kritikus helyzetekre vonzó megoldást nyújthat a lítiumionos akkumulátortechnológia, elsősorban az elosztott IT-infrastruktúrát használó vállalatok számára. A Li-ionos rendszerek legfőbb előnyei a VRLA típusú akkumulátorokhoz viszonyítva a következők:

 • Jobb teljesítmény: kétszer hosszabb, akár 10 évig tartó üzemidő
 • Kisebb méret és tömeg: a magasabb energiasűrűségnek köszönhetően a lítiumion-akkumulátorok helyigénye akár 75 százalékkal is kevesebb, és körülbelül 30 százalékkal könnyebbek
 • Alacsonyabb karbantartási és teljes birtoklási költség: akár 53 százalékkal alacsonyabb költségvonzat
  • Hatékonyabb felügyelet: a beépített felügyeleti rendszerek megbízhatóbb teljesítményt és akkumulátorállapotot eredményeznek
  • Kisebb hűtési igény: magasabb hőmérsékleten (pl. 40 °C-on) is működőképesek a UPS élettartamának csökkentése nélkül
 • Széles körű felhasználási terület: különféle piaci szektorokban és bármilyen méretű adatközpontban alkalmazhatók

Habár a VRLA típusú áramforrásoknak egyelőre kedvezőbb a beszerzési költségük, a lítiumion-megoldások ára számottevően csökkenni fog a következő évtizedben, többek között az elektromos járművek elterjedésével járó keresletnövekedés miatt. Ez az árcsökkenés, valamint az új típusú technológia adatközponti alkalmazása hozzájárul a gyors, globális térnyeréshez.

A lítiumion-akkumulátoroknak főként az Amazonhoz, a Facebookhoz vagy a Google-höz hasonló internetóriások nagyméretű szerverparkjaiban lesz jelentőségük, ahol a legkisebb energiamegtakarítás is jelentős költséghatékonysággal jár. A Bloomberg Finance becslése szerint 7 éven belül a Li-ion-technológia ezen adatközpontok tartalékkapacitásának 55 százalékát fogja kitenni.

Lítiumion a Smart-UPS-ben
A Schneider Electric a piacon úttörőként célozza meg a korszerű technológiák fejlesztését ösztönző felhasználói igények kielégítését. A vállalat néhány éve már jelen van Li-ion rendszerű megoldásaival - köztük háromfázisú és Back-UPS-eivel -, melyeket azóta több mint húsz helyszínen vezette be, köztük pénzügyi és ipari nagyvállalatoknál vagy kiszolgálótermekben, összesen 10 MWh kapacitással. Nemrég azonban új, egyfázisú Smart-UPS termékcsaládjában is bevezette a lítiumion használatát.  

Hirdetés

A Smart-UPS On-Line hálózati áramvédelmi eszköz az alábbi tulajdonságokkal egészíti ki a lítiumionos akkumulátortechnológia előnyeit:

 • Biztonság: az előnyös termékkialakítás és a biztonsági szabványoknak (UL 1973, UL1642/IEC62133) való megfelelés megbízható teljesítményt biztosít.
 • Hosszabb üzemidő: az UPS több lítiumionos akkumulátorral is felszerelhető, ami fokozza a hatékonyságot.
 • Távfelügyelet: a beépített hálózatkezelő kártya (NMC) felügyeleti és vezérlési funkcióival átláthatóbbá válnak a peremhálózati környezetek.

Az egyszerű karbantartás és a legoptimálisabb teljesítmény érdekében a megoldás integrálható a Schneider Electric felhőalapú EcoStruxure™ IT platformjával is, amellyel a felhasználók jól hasznosítható adatelemzéseket kapnak szünetmentes tápegységük állapotáról.

Ügyfélszolgálati változás!
--
Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.