Hirdetés
. Hirdetés

A Lockheed Martin leszállította az eddigi legerősebb lézerfegyvert

|

Költséghatékonyabb, mint más fegyverzet.

Hirdetés

A 300 kilowattos lézert a High Energy Laser Scaling Initiative, azaz a HELSI projekt keretében fejlesztették ki, amelyet az amerikai védelmi minisztérium irányít. A hivatal a Lockheed Martint választotta ki a 300 kW-osztályú fegyver kifejlesztésére. A cég sajtóközleménye szerint a vállalat a tervezett határidő előtt leszállította a lézert, az eddigi legnagyobb teljesítményű irányított energia fegyvert, amelyet valaha létrehozott.

"Több szállítót is kiválasztottak a HELSI-re, és a Lockheed Martin valóban a belső gyártókapacitás bővítésére összpontosított annak érdekében, hogy időben le tudjuk szállítani ezt a rendszert, és ezért nagyon büszkék vagyunk arra, hogy elsőként léptünk ki a kapun" - mondta Race McDermott, a Lockheed Martin fejlett termékmegoldásokkal foglalkozó csoportjának szakértője.

A lézer "spektrális sugárkombinációs architektúrát" alkalmaz, mondta Rick Cordaro, a Lockheed Martin fejlett termékmegoldásokért felelős alelnöke egy sajtóval folytatott kerekasztal-beszélgetésen. "Azzal jellemezhető a spektrális sugárkombináció, mint a Pink Floyd (The Dark Side of the Moon) album borítója, ahol a fehér fény befelé jön, majd szétválik a különböző színspektrumokra. Nos, ez olyan, mintha ezt fordítva tennénk, ahol a különböző spektrális elemeket vesszük és egyetlen nagy energiájú sugárban egyesítjük" - mondta.

Hirdetés

A 300 kW-osztályú lézer nagyobb energiakapacitása lehetővé teszi, hogy "nagyobb távolságból is támadjon célpontokat, és gyorsabban végezzen velük" - mondta McDermott. "A 300 kW-osztályú lézer volt a cél, valóban a nehezebb küldetésekhez való felskálázás, hogy olyan fenyegető dolgokat támadjunk meg, mint a cirkálórakéták" - tette hozzá.

Emellett a lézer költséghatékonyabb, mint más fegyverzet, mutatott rá Amaan Sattar, a Lockheed Martin lézer- és érzékelőrendszerek részlegének igazgatója. "Itt fillérekről vagy dollárokról beszélünk lövésenként, nem pedig hatalmas összegekről, mint a fenyegetés elpusztításának hagyományos eszközeinél. Tehát ez valójában egy igazán fontos és versenyképes képesség a lövésenkénti költség szempontjából ... ha figyelembe vesszük, hogy valójában mennyi áramot használ egy-egy lövés" - fejtette ki.

Miközben a lézer nagyobb teljesítményt nyújt, a Lockheed Martin a rendszer méretének és súlyának csökkentésére is összpontosított, így a képességet földi, tengeri és potenciálisan légi platformokon is bevethetővé teszi - közölte McDermott.

"Ez egy újabb lépés annak bizonyítására, hogy ezek a rendszerek készen állnak és képesek arra, hogy ... erőtöbbszörözőként, valamint az irányított energia és a kinetikus energia kombináció részeként bevethetők legyenek, amelyet a harcosaink olyan fenyegetések ellen használhatnak, mint a rakéták, tüzérségi eszközök, aknavetők, cirkálórakéták, UAV-ok és kishajók" - mondta Cordaro.

Kezdetben a Lockheed Martin HELSI lézere a hadsereg földi indirekt tüzelés elleni védelmi képesség - nagyenergiájú lézer rendszerének demonstrációit fogja támogatni, amelyet még ebben az évben laboratóriumi és terepi tesztelésre terveznek - mondta McDermott.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.