Hirdetés
. Hirdetés

A Magyar Telekom második negyedéve

|

Többe kerülnek a munkavállalók, mégis javult az EBITDA.

Hirdetés

Bejelentette második negyedévre vonatkozó eredményeit a magenta színű távközlési óriás. Eszerint a személyi jellegű költségek 1,7 milliárd forinttal nőttek a második negyedévben az előző év azonos időszakához képest, mivel az ügyfélszolgálati, értékesítési és ügyfélélmény területeken dolgozó, korábban kölcsönzés keretében foglalkoztatott munkatársak 2012. áprilistól a Magyar Telekom főállású munkavállalójaként dolgoznak tovább. Ebből következően a csoportszintű létszám közel 1700 fővel nőtt 2012. júniusra.

A nettó pénzügyi ráfordítások 8,1 milliárd forintról 7,3 milliárd forintra csökkentek. Ugyan a hitelportfoliót terhelő kamatkiadások a magasabb kamatlábak és a megnövekedett hitelállomány miatt nőttek, ennek hatását ellensúlyozza az 1,1 milliárd forint értékű, a SEC/DOJ megállapodáshoz kötődő kamatkiadás 2011 második negyedévében.

Magyar Telekom részvények 2012.07.-08
Magyar Telekom részvények 2012.07.-08

A Magyar Telekom papírok elmúlt egy hónapja (Forrás: Magyar Telekom)

A nyereségadó 39,6%-kal 5,2 milliárd forintról 3,1 milliárd forintra csökkent a magasabb adózás előtti eredmény ellenére. A csökkenést az alacsonyabb halasztott adó kiadások, valamint a múlt év második negyedévében a SEC/DOJ megállapodással kapcsolatos – az adóból részint nem levonható – céltartalék képzés okozta.

A Társaság részvényeseire jutó eredmény (nettó eredmény) 4,4 milliárd forintról 10,7 milliárd forintra nőtt, tükrözve a magasabb EBITDA-t és az alacsonyabb nyereségadó kiadást.

Az üzleti tevékenységből származó nettó cash flow 31,9 milliárd forinttal 95,5 milliárd forintról 63,6 milliárd forintra csökkent 2012 első félévében az előző év azonos időszakához képest. A csökkenés oka elsősorban a működőtőke változása, mivel a társaság 2012 első félévében az SEC és DOJ vizsgálatokhoz kapcsolódóan 22,1 milliárd forintot fizetett ki. Ugyanakkor, ebből az összegből 11,5 milliárd forint céltartalék 2011 első félévében került megképzésre. A magasabb fizetett nyereségadó valamint a magasabb kamatláb és növekvő eladósodottsági szint miatt emelkedő fizetett kamatok is hozzájárultak a csökkenéshez.

A beruházás tárgyi eszközökbe és immateriális javakba (CAPEX) 13,5 milliárd forinttal 26,7 milliárd forintról 40,2 milliárd forintra nőtt 2012. első félévében az előző év azonos időszakához képest elsősorban a 10,9 milliárd forint összegű 900MHz-es spektrum licenszdíja, a magyarországi 3G/LTE költések, és a macedóniai 3G és optikai hálózatok fejlesztését célzó beruházások növekedésének következtében. 2012 első félévében CAPEX teljes összegéből a Telekom Magyarország szegmensre 32,0 milliárd forint, a T-Systems szegmensre 1,8 milliárd forint jutott, míg Macedóniában 4,3 milliárd forintot, Montenegróban pedig 2,0 milliárd forintot fordítottak beruházásokra.

A szabad cash flow (az üzleti tevékenységből és az egyéb pénzügyi eszközök beszerzésével / eladásával korrigált befektetési tevékenységből származó cash flow összege) 55,9 milliárd forinttal, a 2011. első félévi 63,8 milliárd forintról 2012 első félévében 8,0 milliárd forintra csökkent. Az alacsonyabb működéshez kapcsolódó EBITDA mellett elsősorban a beruházások növekedése és a beruházási szállítóknak történő magasabb kifizetések, valamint egy kábeltársaság akvizíciója okozta a szabad cash flow csökkenését.

A nettó adósságállomány a 2011. június végi 295,1 milliárd forintról 2012. június végére 324,2 milliárd forintra nőtt. A nettó eladósodottsági ráta (a nettó adósságnak az összes tőkére vetített aránya) 2012. június végén 39,3% volt.

Christopher Mattheisen, magyar telekom
Christopher Mattheisen, magyar telekom

Christopher Mattheisen elnök-vezérigazgató szerint: „A bevétel-növekedést a mobil szélessávú és az interaktív TV szolgáltatások iránti kereslet és az okostelefonértékesítés további növekedése is segítették. Piaci pozícióinkat vizsgálva elmondható, hogy minden üzletágunkban meg tudtuk őrizni piacrészünket, sőt volt ahol további bővülést is elértünk. [..] A magyarországi gazdasági környezetben tapasztalható erősödő negatív tendenciák és szabályozói hatások azonban továbbra is kedvezőtlen hatással vannak a hagyományos hangalapú bevételeinkre. Emiatt szertefoszlottak az év eleji pozitív várakozások, miszerint lassú fellendülésre számítunk Magyarországon.

A háztartások pénzügyi helyzete változatlanul feszített, mivel a jövedelmek reálértéke csökken, a munkanélküliség továbbra is rendkívül magas szinten áll és a forintárfolyam kedvezőtlen alakulása miatt nőttek a deviza alapú hitelek törlesztő részletei. Ennek következtében erősödő nyomás alá kerültek a távközlési költések Magyarországon, ami felerősítette a hagyományos hangalapú bevételek csökkenését a második negyedévben. Mivel a növekedést mutató üzletágaink nem tudták teljes mértékben ellensúlyozni a magas jövedelmezőségű hangalapú bevételek kiesését, a működéshez kapcsolódó EBITDA a második negyedévben 9%-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest.

Teljes évre továbbra is a működéshez kapcsolódó EBITDA 4-6%-os csökkenésére számítunk. Ennek elérése érdekében 2012. második felétől széleskörű, jelentős költségcsökkentési intézkedéseket vezettünk be, nem csupán az általános költségek, de a marketing, a készüléktámogatások és az ügynöki díjak esetében is. Az ősztől életbe lépő vezetékes és mobil áremelés is hozzájárul majd EBITDA célkitűzésünk teljesítéséhez. Az egyre romló EBITDA trendek ellenére a bevételekre vonatkozóan kedvezőbbek a kilátások. Az év első felében 2%-kal nőttek a bevételek 2011 első félévhez képest, ami kissé meg is haladja az éves szintű célkitűzésünket, mely szerint bevételeink változatlanok maradnak vagy legfeljebb 2%-kal csökkennek.”

Hardverek, szoftverek, tesztek, érdekességek és színes hírek az IT világából ide kattintva!

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.