Hirdetés
. Hirdetés

A McAfee 2011-es biztonsági útravalója

|

Napjaink fenyegetettségeivel kapcsolatban néhány hasznos tanácsot fogalmazott meg a McAfee.

Hirdetés

Odafigyelést igényel a Macintosh

Az Apple termékeinek egyre növekvő népszerűsége miatt sajnos az ezeket fenyegető veszélyek száma is emelkedik. Ráadásul a McAfee Labs további növekedésre számít az Apple platformokat célzó támadások tekintetében. Ezért a cég szerint a legfontosabb, hogy a biztonságos keresési és vásárlási gyakorlatokat alkalmazzák a felhasználók a Mac-alapú készülékek esetében is.

 

 



Érdemes például megelőző lépéseket tenni, azaz Mac OS X kompatibilis biztonsági szoftvert telepíteni az egyre több, erre a platformra irányuló kártékony kód miatt. Az adatlopások megelőzése érdekében fontos, hogy a hordozható eszközök mindig biztonságos hálózatot használjanak a vezeték nélküli kapcsolatok igénybe vételekor.

Az okostelefonokra beszerezhető, egyre nagyobb számú alkalmazás letöltésekor célszerű körültekintőnek lenni, és figyelmesen olvasni a fejlesztők adatkezelési szabályzatát. A McAfee kitért arra, hogy ezek az eszközök teljes körű internetkapcsolattal rendelkeznek, ezért a szülőknek ugyanúgy meg kell védeniük a gyermekeiket a felnőtt tartalmaktól, mint egy asztali számítógép esetében.

Mobiltelefonok, okostelefonok

Bár jó ideje hallhatunk a telefonokat fenyegető potenciális veszélyekről, a McAfee Labs kutatói szerint 2011 lesz a fordulópont, amikor a veszélyek száma ugrásszerűen megnő az összes mobilplatformon. A mobilvírusok elsősorban az értékes adatok megszerzésére törekszenek, csakúgy, mint a tolvajok. Ezért a mobilokról érdemes rendszeresen biztonsági mentést készíteni, és olyan technológiákat bevetni, amelyek a távoli helymeghatározásra, adatzárolásra és adattörlésre is lehetőséget biztosítanak.

Nagyon fontos, hogy a lehetőségekhez mérten csak a legszükségesebb adatok kerüljenek tárolásra a hordozható, könnyen elkallódó eszközökön, ugyanis ezzel jelentősen csökkenthető a bizalmas adatok illetéktelen kezekbe kerülésének valószínűsége.

PC-k és notebookok

A McAfee azt tanácsolta, hogy mindenki bizonyosodjon meg arról, hogy a számítógépe olyan átfogó biztonsági megoldással rendelkezik, amely tartalmaz legalább vírusirtót, kétirányú tűzfalat, kémprogram-eltávolítót és adatvédelmi összetevőket. További fontos védelmi szinteket jelentenek a spamszűrők, a szülői felügyeletet elősegítő eszközök, a vezeték nélküli hálózatokat védő szoftverek és a titkosító alkalmazások is. A biztonsági cég hangsúlyozta, hogy napjainkban egy vírusirtó önmagában már nem elég a megfelelő védelem fenntartásához.

Adathalászat

A McAfee az összefoglalójában külön kitért az adathalászat elleni védekezés fontosságára. Ezek az átverések, internetes csalások hamis e-mailek, illetve weboldalak segítségével valódi szolgáltatásokat imitálnak, és így szerzik meg a gyanútlan felhasználók belépési jelszavait, adatait. Az adathalászat ellen védő szoftverekkel ki lehet szűrni az ilyen csalási kísérletek zömét, de nem szabad mindent a technikára bízni.

Célszerű mindig ellenőrizni a megtekintendő weboldal pontos webcímét a böngésző címsorában. A rövidített - főleg a Twitteren felbukkanó - URL-ek mögött meghúzódó tartalmak letöltése előtt pedig érdemes élni a valódi címek megjelenítésére alkalmas szolgáltatások nyújtotta lehetőségekkel. Ilyen például a www.expandmyurl.com.

Óvjuk a gyerekeket

"Tanítsa családját, és figyeljen oda gyermeke online tevékenységére! Tartsa számítógépét közös helységben, beszélje meg, hogy milyen információkat helyes vagy helytelen megosztani másokkal" - hívta fel a figyelmet a McAfee.  Kiskorú felhasználók esetén érdemes olyan webszűrőt alkalmazni, amely megvédi a gyermekeket a felnőtt vagy káros tartalmaktól.

A cikk testvéroldalunkon, a Computerworld biztonság rovatában jelent meg.

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.