Hirdetés
. Hirdetés

A megapixel nem tényező

|

Nem a kamera, hanem az operációs rendszer miatt veszik a telefonokat.

Hirdetés

A héten várhatóan mind a Nokia, mind a HTC bejelenti szuper-nagyfelbontású kamerával érkező új okostelefonját. Mindkét cég gyenge évet tudhat maga mögött – köszönhetően az Apple és a Samsung dominanciájának– de kétséges, hogy ezek az új kamerák lennének a siker kulcsai.

Az elemzők szkeptikusak, hogy egy - egyébként kiváló - kamera képes-e rajongókat toborozni egy új gyártónak vagy platformnak, mint amilyen a Windows Phone 8.

htc
htc

A HTC minden bizonnyal kedden jelenti be az új, androidos M7 okostelefont Londonban és New Yorkban. A készülék kamerája a várakozások szerint 3 darab 4,3 megapixeles szenzort kombinál egyetlen gyönyörű kép elkészítésének érdekében.

A HTC egyik blogposztjában arról ír, hogy a 2010-ben piacra dobott 8 megapixeles Droid Incredible és a 2011-es – 3D fotók és videók készítésére képes - HTC EVo 3D után idén ismét új kameraélményt nyújt vásárlóinak. Ugyanebben a posztban fricskázza a tavaly megjelent, 41 megapixeles Nokia 808 Pure View okostelefont, mondván, a több megapixel nem feltétlenül készít jobb képet.

Pedig a jelentések szerint a Mobile World Congress során a Nokia bejelenti az EOS kódnevű, a 808 PureView szenzortechnológiáját használó, új Lumia Windows Phone 8 készüléket. Mind a 808-at, mind a Nokia Lumia 920-at sok kritika éri, hogy túl nehezek és ormótlanok. A valamikor az idei év folyamán boltokba kerülő EOS az ígéretek szerint könnyebb alumíniumból készül majd.

Az elemzők ugyanakkor úgy vélik, bár mind a Nokia, mind a HTC eljövendő telefonjai kiváló kamerákkal érkeznek, ez kevés lesz a sikerhez. A vevők először az operációs rendszert vizsgálják majd, és az olyan szempontok, mint az ár, illetve a telefon dizájnja is fontosabb tényező lesz a kameránál.

Egy jobb kamera éppenséggel döntő tényező lehet abban, hogy melyik készüléket veszi meg az ember, de ez nem kőbe vésett igazság - állítja Carolina Milanesi, a Gartner elemzője. A Samsungnak hagyományosan nincsenek túl jó kamerái, mégis nagy sikert ért el, miközben a remek kamerával felszerelt Sony készülékek finoman szólva is gyengén muzsikálnak. ”A jó kameratechnológia ma már valóban követelmény, de nagyon úgy tűnik, hogy az elég jó is elég jó” - mondta Milanesi.

A J. Gold Associates elemzője, Jack Gold egyetért abban, hogy a kamera önmagában nem döntő tényező: “Lehet hab a tortán, de nem maga torta”. Gold szerint is az operációs rendszer az első számú szempont és nem a fényképező.

Nem az a fontos, hogy milyen kamerát tesznek egy Win 8-as telefonba, hanem hogy meggyőzzék a vásárlókat, WP8-as telefont akarnak. A Microsoft új oprendszere egyelőre nem egy sikertörténet: mindössze az emberek 5 százaléka választotta az új Windows telefont, míg az Android 70 százalékos piaci részesedést ért el a tavalyi utolsó negyedévben.

Ramon Llamas, az IDC elemzője szerint jelenleg az okosteleofonok kamerái esetében egy nagyszabású specifikációs háború zajlik. A szakértő szerint igenis fontos szempont a jó kamera, és a megfelelő fénykép- és videoszerkesztők. A felmérések azt mutatják, hogy az okostelefonok leginkább használt funkciója a kamera, a HTC és a Nokia pedig meg akarja különböztetni magát a többi okostelefon gyártótól, mondta Llamas.

Mindettől függetlenül az IDC szakértője szerint is az operációs rendszer az első számú döntő tényező, minden más csak ez után következhet.

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.